latinica  ћирилица
28/07/2020 |  18:38 | Аутор: СРНА

Предсједник општине Херцег Нови: Отворити границе за Србе и Русе

Предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић позвао је државне органе Црне Горе да отворе границе за држављане Србије и Русије и тако спасе остатак туристичке сезоне.
Херцег Нови   (Фото:Slavica Kosić /vijesti.me) -
Херцег Нови (Фото:Slavica Kosić /vijesti.me)

- Црна Гора доживљава крах туристичке сезоне, који би значајно могло ублажити отварање граница са Србијом и Русијом, због чега апелујем на државне органе да размотре своје одлуке и под одређеним условима дозволе улазак грађана из ових земаља - каже Катић.

Он апелује на Владу Црне Горе и Национално координационо тијело за заразне болести да одреде датуме отварања граница за туристе из Србије и Русије, уз јасне епидемиолошке стандарде.

Катић позива Владу Црне Горе да интезивира билатералне односе како би ове земље отвориле своје границе према Црној Гори и да би били остварени услови за обнову међународног ваздушног саобраћаја.

- Важно је побољшати односе са земљама које су наши најзначајнији туристички партнери, а то су прије свега Србија, БиХ и Русија. Туристи из тих земаља традиционално остварују највећи број ноћења и црногорска државна власт тога мора бити свјесна. У оваквој ситуацији не смије бити простора за доношење политички мотивисаних одлука и подизање тензија - поручио је Катић.

Катић каже да је ризик од ширења вируса реалност са којом се свака држава суочава приликом доношења одлуке о отварању граница, а да су доносиоци одлука су одговорни да на тај изазов одговоре на адекватан начин, што у Црној Гори до сада није био случај.

Он позива државне органе да се угледају на праксу сусједне Хрватске, али и других земаља Европе које су нашле моделе да у исто вријеме сачувају љетњу сезону и безбједност грађана.

Катић сматра да Црна Гора мора хитно да реагује уколико жели да у августу и постсезони буду забиљежени бољи резултати, што би ублажило ефекте пада на туристичком тржишту и уопште у црногорској економији.