latinica  ћирилица
28/07/2020 |  19:07 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Ученици из Босанског Петровца први пут посјетили Гаравице (ВИДЕО)

У Смољани код Босанског Петровца организован је трећи Светосавски омладински камп "Митрополит Николај Мрђа".
Уечници из Босанског Петровца посјетили Гаравице - Фото: РТРС
Уечници из Босанског Петровца посјетили ГаравицеФото: РТРС

Ову љетну школу православне вјеронауке, историје, културе и традиције српског народа у Крајини, похађа 17 најбољих ученика петровачких основних и средњих школа. За полазнике је данас организована факултативна посјета једном од највећих стратишта српског народа у Другом свјетском рату - Гаравицама код Бихаћа.

У Гаравицама су усташе љета 1941. године побиле преко 12.000 Срба и Јевреја, што Гаравице сврстава међу највећа стратишта Другог свјетског рата на овим просторима. Након што су се поклонили сјенима недужно страдалих, за полазнике кампа организован је пригодан историјски час.

- Овај дан је јако значајан за мене јер сам први пут овдје на Гаравицама. Научили смо много тога, прије свега, о историји нашег православног становништва - каже Амђела Мирковић, ученица деветог разреда.

Ово је први пут да се за ученике организује факултативна посјета овом мјесту.

- Стварно је поражавајућа чињеница, и ми нисмо били ни свјесни да је то тако у ствари, да је ово прва посјета ђака који долазе организовано на ово мјесто да се поклоне жртвама - каже Бојан Митрић, парох у Босанском Петровцу.

У оквиру петодневног програма, полазници кампа "Митрополит Николај Мрђа" имаће прилику да се кроз дружење упознају с градивом из вјеронауке, историје, културе и језика које није дио наставног процеса. Један од главних циљева је очување вјерског, националног и језичког идентитета српског народа на овим просторима.

- Циљ је да покажемо и проводимо вољу и за опстајање и остајање на овим просторима и за градњу живота овдје - каже Предраг Вујић, професор вјеронауке у СМШ Босански Петровац, који је и организатор кампа.

Дејан Прошић, начелник општине Босански Петровац каже да је идеја да овај камп прерасте у омладински камп у који би долазили млади из читаве БиХ.

Организатор кампа "Митрополит Никола Мрђа" је српска православна Црквена општина Смољана, уз благослов епископа бихаћко-петровачког Сергија, под покровитељством Министарства спољних послова Србије. Организацију је подржала и општина Босански Петровац.