latinica  ћирилица
28/07/2020 |  19:26 ⇒ 29/07/2020 | 07:27 | Аутор: РТРС

Приватна окупљања највећи проблем; СЗО донирала опрему за три мјесеца (ВИДЕО)

У Републици Српској откривено је још 66 лица позитивних на вирус корона. Од посљедица ковида 19 живот је изгубио старији мушкарац из Шамца, саопштено је из Института за јавно здравство. Од данас овом Институту и осталим установама Српске за сузбијање пандемије на располагању је додатних 11 тона заштитне опреме, које је поклонила Свјетска здравствена организација.
Вирус корона -
Вирус корона

Нових 66 заражених откривено је у узорку од 381 тестираног лица. Још један неповољан дневни извјештај, кажу у Институту, у највећој мјери је посљедица непоштовања одавно прописаних епидемиолошких мјера.

- И даље нам предњаче општине са истока Републике Српске уз Бањалуку. На првом мјесту је Бијељина са 16, Зворник шест, Бањалука четири, Фоча четири и остале општине мање од тога - наводи Јелена Ђаковић Девић, епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске.

Бранислав Зељковић, в.д. директора Инстута за јавно здравство Републике Српске као тренутно највећи проблем наводи приватна окупљања која стварају велике посљедице кад се особе на дружењима не придржавају мјера.

Градске власти и здравствене установе Бањалуке тврде да могу збринути новозаражене и након погоршања епидемиолошке ситуације. Одлучили су да повећавају капацитете за могући још већи епидемиолошки талас на јасен, па у опремање ковид амбуланте у насељу Долац улажу 150.000 КМ.

- Бањалука је ту негдје већ мјесец и по дана у повишеном нивоу с којим можемо да се носимо поштујући актуелне, па нисмо размишљали о радикалнијим мјерама чак ни са овим бројем који варира од четири до 40 заражених дневно - наводи Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Невена Тодоровић, директорка Дома здравља Бањалука истиче да ће уз најсавременију опрему коју ће ова установа добити од Града услуге добијати сви позитивни на вирус корона, а којима је потребна било која услуга примарне здравствене заштите.

Здравственим радницима Српске од данас је на располагању 11 тона заштитне опреме, коју је даровала Свјетска здравствена организција. По овоседмичним епидемиолошким показатељима, та количина је довољна за три мјесеца.

- Не смијемо заборавити да можемо купити и маске и апарате за механичку вентилацију и саградити велике болнице, али да би љекар био оспособљен да лијечи ковид 19, треба да заврши 15 година изузетно тешког школовања - казао је Виктор Олшавски, шеф Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ.

Донација садржи 460.000 хируршки маски, 92.000 визира, 4.500 заштитних наочала и другу опрему.

- Ово је лична заштитна опрема која се троши убрзано с обзиром на обавезе које здравствени радници имају сходно контроли инфекција коју спроводе њихове матичне институције и сходно томе да дио ове опреме, попут хируршких рукавица, користе и друге установе, као што су оне колективног смјештаја - појаснио је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Коментаришући молбу појединих организатора да буде одобрено одржавање фестивала и угоститеља који се залажу за нов начин одређивања броја гостију у објектима, министар Шеранић наглашава да при оваквој епидемиолошкој ситуацији те измјене не могу бити уважене.