latinica  ћирилица
28/07/2020 |  19:30 ⇒ 29/07/2020 | 07:20 | Аутор: РТРС

Посебна сједница НСРС - кључно јединство оба блока (ВИДЕО)

Сутра ће бити одржана 15. посебна сједница Народне скупштине Српске. Од 11.00 часова посланици ће се, на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, изјашњавати о три одлуке, које су у Предсједништву усвојене без консензуса.
НСРС - Скупштинска сала -
НСРС - Скупштинска сала

Једна тачка Дневног реда и три приједлога одлука о којима ће се народни посланици изјашњавати. По тачно толико питања је и прегласан српски члан Предсједништва БиХ, који је затражио заштиту виталног ентитетског интереса и изјашњавање Народне скупштине о донесеним актима.

- Народна скупштина је искључиво у оваквим случајевима коначно мјесто одлуке. Дакле, ако Народна скупштина Републике Српске прихвати мој захтјев и одбије одлуку остала два члана Предсјендиштва, одлука није донесена, не важи и више се не може стављати на дневни ред Предсјендиштва. Зато је важно да Српска у оваквим ситуацијама наступи јединствено и да да подршку покренутој иницијативи - рекао је Додик.

Хоће ли јединство оба блока на које је Милорад Додик позвао уочи заказивања сједнице заиста бити и постигнуто, знаће се тек на самој сједници.

Из највеће опозиционе странке кажу да им није спорно питање заштите виталног интереса Српске, већ тема, јер важнијим сматрају питања миграната, Трговске Горе и одлагања отпада у мјеста са већинским српским становништвом у Федерацији. До скупштинског Колегијума материјале које ће разматрати нису ни добили.

- Што се СДС-а тиче, ми ћемо пажљиво размотрити шта ће нам сутра на сједници рећи образлагачи ових тачака, па ћемо на основу тога донијети одлуку о гласању - навео је Зоран Видић, члан Клуба посланика СДС-а у НСРС.

С друге стране, за СНСД начин гласања на предстојећој сједници уопште није питање. Шеф Клуба ове странке, Игор Жунић, каже да исход сједнице Предсједништва БиХ говори да је на дјелу класичан пренос надлежности и то у областима безбједности и образовања.

Спорне су све три одлуке, али посебно она о одобравању закључивања Меморандума о сарадњи између Министарства безбједности БиХ и Министарства унутрашње безбједности САД-а о сарадњи у вези са употребном путничких информација, која је била на дневном реду и претходног сазива Предсједништва.

- Спорно је што се на неки начин врши пренос надлежности и што Министарство безбједности преузима улоге, не само нашег министарства, већ и улоге СИПА и других агенција - истакао је Жунић.

Подсјетимо, осим одлуке о меморандуму између два министарства, на претходној сједници одржаној у сриједу, 22. јула прегласавањем, бошњачки и хрватски члан Предсједништва донијели су одлуку о одобравању Споразума о учешћу БиХ у Програму за међународног оцјењивање ученика ПИСА 2021. и Одлуку о одобравању закључивања Уговора о приступању Босне и Херцеговине Међународном истраживању развоја читалачке писмености ПИРЛС 2021.

Посебну сједницу Народне скупштине можете пратити на РТРС плус-у и нашем порталу од 11.00 часова.