latinica  ћирилица
28/07/2020 |  20:13 | Аутор: СРНА

Главни инфектолог: У Хрватској два пута више заражених него у Словенији

Хрватска биљежи два пута више зараза од Словеније уз мањи број тестираних, рекла је данас главни инфектолог у стручном тиму словеначке Владе Бојана Беовић.

Она је, с обзиром на велики број словеначких туриста на хрватској обали, позвала на опрез јер се, како је рекла, у Словенији појавио мањи број случајева заразе који су увезени из Хрватске.

- Таквих је случајева за сада мало, можда шест . рекла је на конференцији за новинаре Беовићева, додајући да је ријеч о онима који су боравили на љетовању на хрватској обали, па им је након повратка у Словенију потврђена инфекција.

Она је указала да је највећа опасност заразе у домовима за старије, преноси Хина.

У Љубљани су данас о епидемиолошкој ситуацији у обје државе и будућим мјерама ограничавања ковида 19 разговарали министри спољних послова Словеније и Хрватске Гордан Грлић Радман и Анже Логар, те договорили координисано дјеловање и сарадњу држава, епидемиолога и здравствених тијела.

Логар је потврдио да за сада није предвиђено пооштравање режима на граници због епидемије, али да све зависи од развоја епидемиолошке ситуације, док је Грлић Радман навео да је епидемиолошка безбједност на хрватској обали, гдје љетују и Словенци, већа него кад се статистички гледа Хрватска као цјелина.