latinica  ћирилица
28/07/2020 |  21:24 ⇒ 21:27 | Аутор: sputniknews.com

Гулић: Загреб од Срба тражи потврду легитимности "Олује"

Историчар Милан Гулић са београдског Института за савремену историју сматра да позив званичног Загреба лидерима Срба у Хрватској да присуствују обиљежавању 25 година од "Олује" није било каква провокација, него тражење потврде да је та хрватска војна акција, иза које је остало толико крвавих трагова, била легитимна.
Милан Гулић (Фото: presscentar.rs) -
Милан Гулић (Фото: presscentar.rs)

- То је нешто што је Хрватској дато за право већ оном ослобађајућом пресудом Анти Готовини и Младену Маркачу, па је ето остало још само да српска заједница "потврди" ту "легитимност" - рекао је Гулић.

Гулић је додао да у том контексту гледа позив хрватског премијера Андреја Пленковића да српски представник присуствује обиљежавању 25 година од хрватске војно-полицијске акције "Олуја" у Книну.

- То је тражење посљедње потврде која је остала са хрватске тачке гледишта, па да та операција буде, како је они називају, беспрекорна - оцјењује Гулић за Спутњик.

Он је навео да 5. август у Книну нема никакву конотацију одавања поште српским жртвама убијеним у "Олуји", већ је то искључиво прославе те војне операције, па зато те двије ствари никако не могу бити обиљежене истог дана у Книну.

Гулић додаје да је, уз апсолутно разумијевање свих разлика на погледе на рат деведесетих година прошлог вијека, "Олуја" била злочиначка операција великог обима и да нема разлога, нити потребе да било који Србин учествује у њеном прослављању.

Он сматра да евентуални долазак потпредсједника Владе Хрватске Бориса Милошевића, који је и представника Срба, не би био први пут да је неко из српске заједнице присуствовао обиљежавању "Олује", те подсјећа да је на ту прославу својевремено долази Вељко Џакула, али да није био званичан представник српске заједнице.

- Међутим, уколико би овог пута дошао Милошевић, он би био представник хрватске Владе, али у исто вријеме и званичан представник српске заједнице - напоменуо је Гулић.

Гулић је истакао да је иза акције "Олуја" остало толико крвавих трагова и да ниједан представник српског народа никада не би требало да учествује у прослави таквог догађаја.

- Радило би се о непоштовању жртава - нагласио је Гулић.

Позив званичног Загреба лидерима Срба у Хрватској да присуствују обиљежавању "Олује", етничког чишћења српског народа из ове државе, оцијењен је у Београду као невиђена провокација.

Срби су добили позив да прославе сопствену трагедију и тако легитимишу војну акцију у којој је убијено или нестало око 1.800, а протјерано више од 200.000 људи.

Хрватски премијер Андреј Пленковић је раније изјавио да би било "јако добро и корисно" када би на обиљежавање 25 година од "Олује" у Книну дошао и потпредсједник Владе Хрватске из Самосталне демократске српске странке Борис Милошевић.

Пленковић је рекао да се разговара о могућности да ове године представници Владе обиљеже и српска страдања, а министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да је захтјев за учешће на прослави етничког чишћења Срба невиђена политичка провокација.