latinica  ћирилица
28/07/2020 |  22:14 ⇒ 29/07/2020 | 08:11 | Аутор: СРНА

У Трнову мурал Новака Ђоковића висок осам метара

Академски сликар из Источног Сарајева Милош Поповић, аутор мурала Новака Ђоковића који је насликан на стамбеној згради на Тргу Срђана Кнежевића у Трнову, изјавио је Срни да је ово био поприлично тежак и изазован посао, с обзиром на то да је ријеч о портрету и одговорности да лик треба да буде аутентичан.
Трново: Мурал Новака Ђоковића - Фото: СРНА
Трново: Мурал Новака ЂоковићаФото: СРНА

Поповић додаје да је мурал висине осам метара, те да је вјероватно и највећи који је посвећен најбољем тенисеру на свијету - Новаку Ђоковићу.

- Било је потребно пет дана како би мурал био завршен. Пренос скице на зид вршио се путем такозване "мреже" којом су се служили још и стари мајстори гдје су своје мале скице преносили на стропове цркава, велика платна и тако добијали рефрентне тачке - објашњава Поповић, додајући да су му током рада помогли студенти графичког дизајна Ђорђе Паштар и Борис Томић.

Поповић каже да мурали сами по себи изазивају велику пажњу јавности, тако да се већ први дан по обрисима и контурама могло наслутити да се ради о лику Новака Ђоковића, што је охрабрило цијелу екипу у наставку посла.

Иницијативу за израду мурала, како је рекао, покренула је Туристичка организација општине Трново, те да је он радо прихватио њихов позив.

- Моје примарно интересовање везано је за друге технике сликарства. Мада ово није први мурал који сам насликао, признајем да сам у почетку мислио да је то крупан задатак за мене. Имао сам прилику да се окушам у овој техници у претходном периоду када сам осликао мурал на Јахорини, међутим, био је мање захтјеван од овог у Трнову - рекао је Поповић.

Поповић додаје да су прве реакције позитивне, али је било и оних који су сматрали да је то парадокс јер постоје и ближи мотиви везани за Трново.

- С обзиром на то да је Новак број један у свијету спорта, то је глобална порука. Вјерујем да ће сви који посјете ову малу општину, искористити прилику да се фотографишу поред мурала, те бар на кратко проведу вријеме у овом малом мјесту, које заиста посједује богату туристичку понуду - рекао је Поповић.

Милош Поповић рођен је у Сарајеву 1988. године, а тренутно живи у Источном Сарајеву. Академију ликовних умјетности у Сарајеву уписао је 2013. године, а дипломирао 2017. године на Одсјеку сликарство.