latinica  ћирилица
29/07/2020 |  08:04 | Аутор: СРНА

Сјећање на страдање ливањских Срба од сутра до 2. августа

У БиХ и Србији ће од сутра до 2. августа бити обиљежено 79 година од страдања 1.600 српских цивила у Ливну - мушкараца, жена и дјеце, које су свирепо поубијале усташе, бацајући их у херцеговачке јаме у Другом свјетском рату.
Страдање Срба - Фото: РТРС
Страдање СрбаФото: РТРС

У заједничком саопштењу Парохије Лијевањске и Удружења Огњена Марија Ливањска напомиње се да ове године, због епидемије вируса корона, неће бити служени уобичајени парастоси у Београду и Бањалуци, док ће традиционална богослужења бити сутра у Ливну и на Авали, у петак, 31. јула, у Губину и Чапразлијама, у суботу, 1. августа, у Челебићу и у недјељу, 2. августа, у Новом Саду.

Ова одлука је, како је наведено у тексту, донесена имајући у виду епидемију вируса корона и мјере за спречавање ширења вируса, које су прописали надлежни органи и у консултацијама са црквеним властима.

"Позивамо вас да ове године сјећање на наше мученике обиљежите на начин примјерен вашем осјећању и околностима у средини у којој живите", наведено је у саопштењу.

У саопштењу је наглашено да су Срби настрадали у данима око Огњене Марије 1941. године.

- Гдје год да смо данас на планети, ми њихови потомци, помолићемо се за њихове душе заједно или сами, у храму или покрај споменика на неком од њихових стратишта - наведено је у саопштењу.

У љето 1941. године, жене и дјеца су живи бацани у јаме Динаре, Старетине, Тушнице, Камешнице, док су мушкараци побијени код села Пролог, нејач села Челебић побијена је у сеоској школи, а убијани су и на ливади Трновац, на подручју Купреса...

Више од 1.600 цивилних жртава, од тек рођених, до старих и немоћних, нестало је тих дана око Огњене Марије.

Нестале су заувијек цијеле српске породице, а у неким селима од тога дана све до данас више нема ниједног Србина.

Педесет година након овог злочина потомци су достојно, у Спомен-капели у Ливну, сахранили мошти страдалника извађене из већине јама.

Уз позив да традиционалним богослужења присуствују они који могу, у саопштењу је прецизирано да ће сутра бити одржана света литургија у Ливну у 10.00 часова у Спомен капели-костурници, а истог дана на Авали у манастиру Богородице Тројеручице у 8.00 часова, са поменом у наставку.

Света литургија и парастос у Губину биће служени у петак, 31. јула, у 10.00 часова код гроба оца Ристе Ћатића и његових 12 парохијана, а истог дана у Чапразлијама, у 13.30 часова биће служен парастос на мјесту срушеног споменика страдалима у јами Самогред.

Света литургија биће служена Челебићу, 1. августа, у 10.00 часова на спомен-гробљу на Барјаку, а у Брчком 2. августа у 9.00 часова биће служена света литургија и парастос у цркви Свете Велике Недјеље /Мераја/.

У Новом Саду ће 2. августа бити служена света литургија и парастос у цркви Светог Ћирила и Методија у Телепу.