latinica  ћирилица
29/07/2020 |  08:42 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Шулић: Српска мора заштитити своја права

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић рекао је да када се српски члан Предсједништва БиХ позива на витални интерес, то је знак да су на удару Српска и њена права, те је нагласио да се нада да ће парламент Српске дати снажну поруку да нема преноса надлежности и да не жели да у БиХ нико никога прегласава.

Шулић је, поводом данашње посебне сједнице републичког парламента на којој ће бити размотрене три одлуке које је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик прогласио веома штетним по виталне интересе Српске након што је прегласан од бошњачког и хрватског члана у тој институцији, истакао да на тим сједницама нема и не смије бити мјеста за дневнополитичка препуцавања.

- Надам се да ћемо дати снажну поруку да нема преноса надлежности и да не желимо да у БиХ нико никога прегласава. Консензус је једини прави пут за БиХ, а ми ћемо увијек знати да штитимо интересе Српске у тренуцима када будемо прегласани на тим адресама. На оваквим сједницама морамо показати јединствен став и да Република Српска има одговорне посланике који ће бранити њена права - рекао је Шулић за "Глас Српске".

Он је навео да се у Народној скупштини мора расправљати о важним питањима за Српску, те је нагласио да српски члан Предсједништва има право на овај механизам сваки пут када буде прегласан јер све одлуке морају бити плод консензуса.

- У ова три случаја, која су на дневном реду, постоји класичан пренос надлежности. Све одлуке које су важне за Српску доносиће се, како је СНСД и говорио у кампањи 2018. године, у њеним институцијама. СНСД је спреман за дијалог, да се консензусом доносе све одлуке на нивоу БиХ, али сваки пут када буде угрожена Српска и њена права, посезаће се за овим и у републичкој скупштини одлучивати - истакао је Шулић.

Шулић је навео да је, колико је упућен, некадашњи српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић у неколико наврата посезао за виталним ентитетским интересом, док Младен Иванић није.

- Ово је сада добар знак и можда се и раније могло више пута стварима прићи на овај начин. Овако би требало да дјелују сви будући представници Српске у Предсједништву БиХ када су угрожена њена права. Да би парламент Српске потврдио став српског члана Предсједништва, потребна је подршка двије трећине посланика, али у већини случајева то подржава власт и опозиција и добијамо пуни консензус представника свих политичких партија у Српској - рекао је он.

Говорећи о данашњој посебној сједници, Шулић каже да се нада конструктивној расправи, да ће бити испоштован договор и да ће и више од двије трећине посланика подржати став српског члана Предсједништва БиХ.

- Сигуран сам да ћемо имати јединствен став свих и сложни изаћи и из ове ситуације. То је најважније за Српску и њене грађане - истакао је Шулић.

Када је ријеч раду овог сазива Народне скупштине, за чијег је потпредсједника именован у марту, Шулић је рекао да је он један од најдинамичнијих.

- Од када сам потпредсједник настојао сам да обезбиједим да се поштује Пословник, али и да заштитим сваког посланика, без обзира из које је странке. Надам се да сам успио, а Пословником ниједном посланику нису ускраћена права - рекао је Шулић.

Он је навео да је данашња сједница посљедња пред љетну паузу, те да редовних сједница неће бити, али да ће, ако се укаже поново потреба, као што је случај сада, бити посебних засједања.

Шулић је, говорећи о сложеним епидемиолошким условима у којима се одвија посебна сједница рекао да је вирус у заједници и да народни посланици морају на свом примјеру да покажу колико је важно поштовање мјера и препорука струке.

- Вјерујем да ће сви народни посланици носити маске, али и придржавати се свега што је на снази у циљу спречавања ширења вируса корона. Морамо и даље сви, и ми и грађани, бити одговорни - рекао је Шулић.