latinica  ћирилица
29/07/2020 |  12:01 ⇒ 13:17 | Аутор: СРНА

Додик: Српска има најјаснију политику о мигрантима - депортовати их (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је поносан што Република Српска има најјаснију политику о мигрантима чији је кључни став да се мигранти без оклијавања депортују у земље из којих долазе.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Сматрамо да су мигранти проблем који је произвела Европска унија олако обећавајући уточиште, након чега је прекинула комуникацију у вези са доласком миграната, због чега се они сада једино могу 'паркирати' у БиХ и наводно чекају да пређу у ЕУ, а до тада се овдје у БиХ размјештају - констатовао је Додик.

Он је подсјетио да је власт Републике Српске одбила раније донесене одлуке Савјета министара да на простору Српске буду формирана три центра за смјештај миграната, и то у Залужанима код Бањалуке, у Бијељини и Трнову.

Додик је напоменуо да су тада поручили да нигдје у Републици Српској неће бити прављени центри за мигранте и да Српска не жели њихово окупљање на својој територији.

- Успјешно смо се носили, уз неке мале инциденте које смо имали све ово вријеме. Без обзира на понуђену помоћ и новчана средства неких европских субјеката, одбили смо да на простору Српске формирамо центре - рекао је Додик обраћајући се на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Он је додао да је ФБиХ одлучила да прави центре за мигранте, те поновио да је Српска против њиховог присуства на својој територији.

- Против смо извођења војске на границу са Србијом јер то има низ реперкусија. Сматрамо да треба појачати активности Граничне полиције, полиције Српске и осталих полиција у БиХ, да постоји заједничка способност да се на то реагује - истакао је Додик.

Он је навео да је у посљедње вријеме у БиХ највише миграната, више од двије хиљаде, дошло из Бангладеша, што нема везе са причом о Сирији.

- Наш кључни став јесте да се мигранти без оклијавања депортују у земље из којих долазе - закључио је Додик.