latinica  ћирилица
29/07/2020 |  13:00 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

Лукач: МУП подржава иницијативе против тероризма, али не на уштрб људских права

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је на посебној сједници парламента да МУП подржава све иницијативе које доприносе борби против тероризма и организованог криминала, али да меморандум који је одобрило Предсједништво БиХ о сарадњи са САД у вези са употребом путничких информација не штити основна људска права грађана БиХ нити прати уставну структуру у БиХ.
Драган Лукач - Фото: СРНА
Драган ЛукачФото: СРНА

Лукач је рекао да је одлука Предсједништва БиХ о одобравању закључивања Меморандума о сарадњи између Министарства безбједности у Савјету министара и Министарства унутрашње безбједности САД о сарадњи у вези са употребом путничких информација донијета без икакве анализе и припрема.

- Меморандум у облику какав је испреговаран није у складу са позитивним правним прописима у БиХ нити је спроводив у пракси, а што је најгоре не штити основна људска права грађана БиХ у складу са Уставом и Европском конвенцијом о људским правима - истакао је Лукач.

Лукач је рекао да је у Републици Српској један од приоритета борба против тероризма, али не на уштрб основних људских права грађана као једне од највећих тековина цивилизације.

- Овај меморандум не прати уставну структуру нити уважава законима дефинисане надлежности институција у области безбједности у БиХ. Надлежна тијела по овом меморандуму требају бити полицијска тијела која су надлежна за борбу против тероризма и организованог криминала - истакао је Лукач.

Он је рекао да то никако не може радити Министарство безбједности које је у складу са Законом о министарствима и другим органима власти на нивоу БиХ административно тијело и није надлежно за обраду, пренос и чување личних података.

Лукач је рекао да Министарство безбједности не може ниједну активност пренијети на Меморандум који није спроводив у пракси нити има надлежности да то ради према законима.

Он је рекао да у борбу против транснационалног криминала морају бити укључена полицијска тијела у БиХ надлежна за борбу против тероризма и организованог криминала.

- Министарство безбједности не води ниједну од база података везано за тероризам и организовани криминалитет и самим тим не могу ни користити постојеће механизме за употребу података о путницима за идентификацију потенцијалних ризика безбједности, како се наводи у Меморандуму - закључио је Лукач.