latinica  ћирилица
29/07/2020 |  13:16 | Аутор: СРНА

Додик: Српска не смије одустати од идеје да брани своја права

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да Република Српска не смије одустати од идеје да брани своја права.

- Права која је Република Српска добила изворним Дејтонским споразумом оквир је у којем може да егзистира и да се упражњавају наша слобода и права. Дејтонски споразум је скрнављен на неколико важних тачака у атмосфери и околностима које су биле такве какве јесу - рекао је Додик током сједнице Народне скупштине Републике Српске.

Он је навео да је плејада достојних људи из различитих политичких партија СДС-а, СНСД-а, Српске радикалне странке и других који су се борили раније и показали способност да отколоне неке опасности, а многе ствари које су тада наметане су одбачене, а неке су прошле.

- Наша политика сада треба да буде поштовање слова Дејтонског споразума и да је то оквир у којем ми можемо да видимо своју будућност у БиХ и да не можемо да видимо будућност у БиХ ако се не поштује слово Дејтонског споразума и Устав БиХ - истакао је Додик.

Он је рекао да је крајње неприхватљива тврдња посланика у клубу СДС-а Небојше Вукановића да је била сулуда српска политика која је од 1991. године вођена за слободу српског народа у протеклом рату.

- Мислим да је независност Републике Српске једини начин да се Српска и српски народ одрже на овим просторима - закључио је Додик.

У Бањалуци је у току сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће се посланици изјаснити о изјавама члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорада Додика о проглашењу одлука Предсједништва БиХ, усвојених без консензуса на сједници 22. јула, веома штетним по виталне интересе Српске.