latinica  ћирилица
29/07/2020 |  14:18 ⇒ 15:32 | Аутор: СРНА

Скупштинска већина предложила закључке у вези заштите интереса Српске

Клубови посланика СНСД-а, ДНС-а, СП-а, Демоса, НДП-а, Уједињене Српске, СПС-а и посланичке групе Независни посланици у Народној скупштини Републике Српске су у вези са изјашњењем о изјавама члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорада Додика о проглашењу Одлука Предсједништва БиХ, усвојених без консензуса на 14. редовној сједници одржаној 22. јула ове године, веома штетним по виталне интересе Српске предложили више закључака.
Народна скупштина - Фото: РТРС
Народна скупштинаФото: РТРС

- Свјесни значаја употребе АПИ /унапријед достављених информација о путницима/ и евиденције ПНР података /евиденција о именима путника/, који су се показали као ефикасно и неопходно средство за органе спровођења закона у ефикасном рјешавању савремених безбједносних пријетњи, Народна скупштина подржава закључивање споразума о размјени поменутих података, али искључиво у складу са позитивним правним прописима у БиХ и међународним стандардима у овој области, а посебно уважавајући и штитећи основна људска права грађана предвиђена међународним инструментима којима је БиХ приступила и која су загарантована Уставом - наводи се у првом закључку.

У другом закључку скупштинске већине се наводи - Народна скупштина подржава учешће образовних система из БиХ, односно Српске, у Међународном истраживању развоја читалачке писмености ПИРЛС. Уговор о приступању БиХ том истраживању за 2021 не одражава уставну структуру БиХ нити уставне и законске надлежности Српске ни у смислу начина на који се приказују резултати тестирања, ни у смислу учешћа представника Српске у Управном одбору и координационим тијелима.

У трећем закључку задужује се Влада Српске да предузме потребне активности да би Српска самостално учествовала у Међународном истраживању развоја читалачке писмености ПИРЛС.

- Народна скупштина подржава учешће образовних система из БиХ, односно Српске, у Програму за међународно оцјењивање ученика ПИСА 2021. Споразум о учешћу БиХ у Програму ПИСА 2021 не одражава уставну структуру БиХ нити уставне и законске надлежности Српске ни у смислу начина на који се приказују резултати тестирања, ни у смислу учешћа представника Српске у Управном одбору и координационим тијелима - наводи се у четвртом закључку.

У петом закључку задужује се српски члан Предсједништва БиХ да у складу са својим овлаштењима, а у складу са Законом о поступку закључивања и извршавања међународних уговора, покрене нову иницијативу и преговоре за закључивање Споразума о учешћу БиХ у Програму за међународно оцјењивање ученика ПИСА 2021 уз обавезно поштовање мишљења и ставова надлежних органа Српске. За учествовање Српске у ПИСА тестирању 2024. потребно је предузети потребне радње како би Српска самостално учествовала у овом Програму.