latinica  ћирилица
29/07/2020 |  14:27 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

Савјет министара: Усвојен Програм рада за 2020. годину

Савјет министара усвојио је Програм рада за 2020. годину који ће Генерални секретаријат Савјета министара доставити Парламентарној скупштини БиХ ради упознавања, саопштено је након данашње сједнице у Сарајеву.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Задатак Савјета министара у складу са Програмом за 2020. годину је да, у координацији са другим нивоима власти у БиХ, изнађе благовремене и адекватне мјере које ће у првом реду сачувати животе и здравље грађана, а уједно и реални сектор и запосленост.

Кључне реформске области су економија, реформа јавне управе, евроинтеграције, односи унутар БиХ, сарадња са међународним финансијским институцијама и међународном заједницом, владавина права, мигрантска криза, избјеглице, расељена лица и повратници, те млади, жене и остале осјетљиве категорије.

Руководиоци институција Савјета министара задужени су да благовремено започну активности на припреми програма рада за 2021. годину и доставе га Генералном секретаријату, најкасније до 30. октобра ове године, како би Генерални секретаријат Савјета министара, као централно координирајуће тијело поступка утицаја процјене прописа, до 30. новембра ове године програме могао усагласити са институцијама Савјета министара ради њиховог појединачног усвајања и уврштавања њихових извода у Програм рада Савјета министара за 2021. годину.

Савјет министара, на приједлог Министарства иностраних послова, донио је Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о привременом прекиду издавања виза у ДКП-има БиХ, чиме БиХ слиједи визну политика ЕУ.

Измјенама и допунама дефинисано је да се због ванредних околности узрокованих епидемијом вируса ковид-19 у БиХ привремено обуставља запримање захтјева за издавање виза типа Ц у свим дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у свијету, уз изузетке који укључују одређене категорије страних лица.

Истовремено се наставља запримање захтјева за издавање виза типа Д у складу са важећим законским и подзаконским актима БиХ, наведено је у саопштењу из Савјета министара.