latinica  ћирилица
29/07/2020 |  14:52 | Аутор: СРНА

Хамза Лабиди пуштен из притвора уз мјере забране

Суд БиХ укинуо је притвор и одредио мјере забране Хамзи Лабидију, оптуженом за противзаконито формирање и придруживање паравојним или параполицијским организацијама у Сирији под окриљем такозване "Исламске државе".
Хамза Лабиди (фото:jutarnji.hr) -
Хамза Лабиди (фото:jutarnji.hr)

Лабидију је одређена забрана напуштања боравишта, што подразумијева да се његово кретање ограничава искључиво на његов дом који не може напустити без претходног одобрења Суда БиХ, осим ако га не напушта да би се појавио у овој кривичноправној ствари по позиву Суда или Тужилаштва БиХ.

Провјеру ових мјера насумично ће, три пута седмично, спроводити овлаштена службена лица Полицијске станице Завидовићи, саопштено је из Суда БиХ.

Оптуженом се забрањује путовање изван БиХ, одузимају му се важеће путне исправе уз забрану издавања нових, а забрањује му се и прелазак границе БиХ уз коришћење личне карте.

Лабидију је забрањен сваки облик међусобног контактирања и састајања са свједоцима Тужилаштва БиХ у овом предмету.

Изречене мјере забране могу да трају док за тим постоји потреба, а контрола оправданости вршиће се свака два мјесеца.

О извршењу изречених мјера забране бринуће полицијски службеници Полицијске станице Завидовићи, те Гранична полиција БиХ, а у складу са законом оптужени је упозорен да му се може одредити притвор ако прекрши обавезе из изречених мјера.

Суд БиХ потврдио је 15. маја оптужницу која Лабидија терети да је починио кривично дјело противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским организацијама.

Оптужница наводи да је 13. јуна 2014. године Лабиди напустио БиХ с циљем придруживања страној војној или паравојној формацији која дјелује у Сирији, те постао припадник више паравојних формација које су биле под окриљем такозване "Исламске државе" на подручју градова Рака и Харитан.

Према оптужници, Лабиди је био припадник тих јединица од 2016. до почетка 2019. године, када се предао курдским снагама које су га заробиле на подручју Сирије.

Након тога, Лабиди је из Сирије депортован у БиХ и од 17. марта се налазио у притвору.