latinica  ћирилица
29/07/2020 |  16:11 | Аутор: СРНА

Брчко: Двоје преминуло, 20 новозаражених, једно лице излијечено

У Брчком су у посљедња 24 часа преминуле двије старије особе које су биле позитивне на вирус корона и које су имале више удружених болести, а ријеч је о мушкарцу /78/ и жени /84/, саопштено је из Штаба за заштиту и спасавање дистрикта.
Брчко - Пезеровић - конференција за новинаре - Фото: СРНА
Брчко - Пезеровић - конференција за новинареФото: СРНА

Потврђено је 20 нових случајева заразе вирусом корона, и то код осам мушкараца старости између 36 и 67 година и 12 жена у доби између 19 и 84 године.

Од вируса корона опоравио се четрдесетједногодишњи мушкарац који је био на лијечењу на ковид одјељењу у брчанској болници, гдје је тренутно смјештен 21 пацијент.

Тешку клиничку слику имају четири пацијента, 12 средње тешку, док их је петоро са лакшом клиничком сликом.

Седморо је старије, 13 их је средње животне доби, док је један пацијент млађи.

До сада је на вирус корона укупно тестирано 1.814 лица, негативних је 1.574, док је вирус потврђен код 173 лица, од којих се 35 излијечило, а 11 је преминуло.

На резултате чека 67 лица, док се под здравственим надзором налазе 502 лица, наведено је у саопштењу.

Шеф владиног Пододјељења за јавно здравство Анђа Николић рекла је данас на конференцији за новинаре да је 20 новозаражених лица тестирано у посљедња три дана, те да су њихови резултати стигли данас.

Она је истакла да је у току опремање кабинета за отворено пи-си-ар /ПЦР/тестирање, да би могао да почне са радом од понедјељка, 3. августа, те да ће бити смјештен у згради бившег кина "Ослобођење" на Тргу младих.

- Покренули смо набавку 2.000 тестова за затворене системе ПЦР апарата. Ми имамо један, а један има Јавна здравствена установа. Отворене су понуде и просто је немогуће да добијемо 2.000 тестова одједном, јер их нема на тржишту БиХ - рекла је Николићева.

Шеф Одјељења за здравство и остале услуге у Влади дистрикта Акиф Пезеровић рекао је да је Влада данас одобрила Нацрт закона о заштити становништва од заразних болести у којем се предвиђа поступање свих органа и институција дистрикта у случају епидемије.

Пезеровић је подсјетио да се, по налогу супервизора, 14 година примјењује закон из Републике Српске из 1995. године, а који је у Српској одавно укинут, те да је био тешко примјењив у данашњим условима.