latinica  ћирилица
29/07/2020 |  17:36 | Аутор: СРНА

Сагласност на задужење за наставак градње Коридора "Пет це"

Дом народа Парламента Федерације БиХ одржао је данас редовну сједницу на којој је, између осталих, усвојио одлуку о кредитном задужењу за наставак пројеката на изградњи Коридора "Пет це".
Коридор 5Ц - Фото: Screenshot/YouTube
Коридор 5ЦФото: Screenshot/YouTube

Једногласно је усвојен приједлог Владе ФБиХ о прихватању задужења по Уговору о зајму између БиХ и Европске банке за обнову и развој за реализацију Пројеката на Коридору "Пет це" - трећи дио, поддионица Паприкуша-Немила од 70 милиона евра, а иницијативе су везане за кредитно задужење од укупно 180 милиона евра.

Одборено је и финансирање изградње дионице ауто-пута на Коридору "Пет це" Путниково брдо-Медаково, дужине 8,5 километара од 60 милиона евра, те изградња регионалног водовода "Плава вода" од 22 милиона евра, којим ће се дугорочно ријешити питање квалитетног водоснабдијевања неколико општина Средњобосанског и Зеничко-добојског кантона.

Овим је омогућен континуитет наставка радова на изградњи нових дионица на Коридору "Пет це", на југу и сјеверу, те у централном дијелу ФБиХ.

Између осталог, и за изградњу дионице Мостар Југ и тунела Квањ којом се дионица ауто-пута од Почитеља спаја са Мостаром, потом дионица Поприкуша-Немила којом ауто-пут долази до Жепча, те Путниково Брдо-Медаково којом се градња ауто-пут на Коридору "Пет це" наставља све до до Усоре на међуентитетској линији разграничења са Републиком Српском, преносе федерални медији.

Дом народа је прихватио и неколико инФормација о активностима у поступку издавања енергетских дозвола за изградњу вјетроелектране "Баљци" и "Градина" у Томиславграду, те "Паклине", "Орловача" и "Ивовик" у Ливну.

Дом народа по хитној је процедури усвојио Приједлог закона о измјени Закона о измирењу обавеза по основу рачуна старе девизне штедње, којим је рок за поврат старе девизне штедње продужен до 2022. године.

Прихваћен је и Закон о измјенама и допунама закона о друмском саобраћају којим ће се осигурати специјализована такси возила за лица са инвалидитетом.

Прихваћен је и Нацрт закон о инфраструктури просторних података ФБиХ којим се додатно уређује ова област у чијем је уређењу ФБиХ направила значајне искораке.

Прихваћена је и одлука о издвајању средстава у Фонд солидарности ФБиХ, као и Специјални извјештај о забрани физичког кажњавања дјетета у БиХ који је припремила Канцеларија омбудсмана за људска права, а дио је обавеза БиХ које се односе на Међународну конвенцију о правима дјетета.

Уз поштовање епидемиолошких мјера, делегати су током засједања били распоређени у двије различите дворане, а прије почетка сједнице минутом ћутања одата је почаст преминулом федералном министру за борачка питања Салки Букваревићу.