latinica  ћирилица
29/07/2020 |  18:37 ⇒ 30/07/2020 | 07:47 | Аутор: РТРС

Тегелтија на видео-самиту: Западни Балкан има значајан развојни потенцијал

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија учествовао је на видео-самиту лидера земаља западног Балкана посвећеном унапређењу регионалне економске сарадње и привлачењу страних инвестиција, у организацији Атлантског савјета из Вашингтона.

Разговарано је о европском инвестиционом пакету те европском путу земаља западног Балкана. Идеја је да се самит одржава једном мјесечно.

Тегелтија је указао на значај унапређења регионалне сарадње, као предуслова за ефикасније повезивање тржишта, нагласивши да регион западног Балкана, упркос свим изазовима са којима се сусреће, има веома значајан развојни потенцијал.

Он је истакао опредијељеност Савјета министара европском путу БиХ, уз пуно уважавање Дејтонског споразума и уставних надлежности свих нивоа власти у БиХ, указавши на потребу интензивније сарадње земаља западног Балкана са Европском унијом као најважнијим спољнотрговинским партнером.

Тегелатија је поздравио намјеру Европске уније да интензивира ангажман на свим нивоима како би подржала привредни и друштвени напредак земаља западног Балкана, те истакао потребу што хитнијег покретања великог инвестиционог циклуса у циљу брзог одговора на кризу изазвану пандемијом вируса корона.

Тегелтија је нагласио да је регионална економска интеграција снажан покретач ка чланству у Европској унији и тиме приступање јединственом европском економском пристору, истакавши да кључни приоритет земаља западног Балкана треба да буде стварање регионалне економске зоне која ће омогућити развој привредних капацитета, економски раст и стварање радних мјеста, саопштено је из Савјета министара.

Тегелтија је рекао да је улагање у дигитализацију једно од најважнијих питања.

- Врло је важно да се скрати чекање на граници јер оно повећава трошкове транспорта робе а тиме и цијену саме робе, чиме се угрожава конкурентност - рекао је он.

На самиту су учествовали и предсједник Србије Александар Вучић, премијер самопроглашеног Косова Авдулах Хоти, премијер Албаније Еди Рама, предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски и министарка економије Црне Горе Драгица Секулић.