latinica  ћирилица
29/07/2020 |  19:07 ⇒ 21:24 | Аутор: РТС

Вучић: Не треба да потцјењујемо нашу снагу

Дубоко смо захвални на финансијској подршци Европске уније, али то не смије да буде оправдање да ми сами не допринесемо више јачању наших економија, поручио је предсједник Србије Александар Вучић на видео-самиту лидера западног Балкана у организацији вашингтонског Атлантског савјета.
Вучић на видео-самиту лидера Западног Балкана - Фото: ТАНЈУГ
Вучић на видео-самиту лидера Западног БалканаФото: ТАНЈУГ

- Не би требало да потцјењујемо сопствене снаге, снагу свега онога што је у нашим рукама у региону, већ треба да учинимо све што можемо да изградимо истинско повјерење у региону - рекао је Вучић.

Он је навео да сви учесници самита говоре о европском инвестиционом пакету, на којем је Србија, као и остале земље, како истиче, дубоко захвална Европи, али је истакао и да она сама може да допринесе јачању својих економија.

У прилог томе навео да је су камиони чекали на унутрашњим границама 26 милиона сати на годишњем нивоу, а да из тога може да се закључи да седам одсто трошкова пословања може да се смањи ако се уклоне бирократске процедуре.

- Закључак је да можемо да уштедимо више новца него што ћемо добити од било кога у Европи - рекао је Вучић.

Није важно да ли је неко испред других на европском путу, јер ће сви остати на западном Балкану, а регионална сарадња остаће и по уласку у ЕУ приоритет Србије, нагласио је Вучић.

- Припадамо Балкану и желимо да направимо право економско окружење, не само за нас, већ и све наше пријатеље у региону. Ако ријешимо наше проблеме, више ће нас цијенити и поштовати не само у ЕУ, већ и САД - нагласио је Вучић.

Вучић каже да Србија, ма колико била велика, сама не може ништа постићи.

- Не треба да потцјењујемо више нашу снагу. Морамо себе да промијенимо, да будемо посвећенији региону, да учинимо све што можемо како бисмо изградили истинско повјерење између наших земаља - рекао је Вучић.

Указао је да сви учествују на свим догађајима како не би били означени као "црне овце", али је додао да скупови треба да имају и смисла и резултата.

Вучић је навео да је добра идеја да се одржи самит једном мјесечно, јер би тако могли пратити имплементацију свега што је договорено.

Подсјетио је да је, прије шест или седам година, њемачка канцеларка Ангела Меркел покренула идеју изградње ауто-пута Ниш–Приштина, али да ће тек сада кренути са градњом.

- Морамо да будемо бржи. Није Меркелова каснила у доношењу важних одлука у вези са уклањањем препрека. Ради се о нама -  додао је Вучић.

Изразио је наду да ће сада доћи до реализације тог пројекта, за који каже да је веома битан за Србе и Албанце, јер ће упознати њима непознате стране друге земље.

- Мислим да тиме можемо направити боље везе међу нама. Можемо ићи у Албанију на плаже, људи ће упознати другачије ствари које нису могли да доживе до сада. На другој страни Албанци могу да дођу у различите дијелове Србије. Наша земља ће им се допасти, у то сам увјерен - нагласио је Вучић.

Рекао је да би могле да се користе услуге Савјета за региону сарадњу, ако Атлантски савјет не буде имао времена да организује мјесечне самите.

- Немам ништа против да нас окупи једном мјесечно, јер треба о сваком питању да причамо. Знам и схватам све политичке разлике које постоје. Постоји бар једна земља која би жељела да побјегне из региона. Ту је и добро познати политички сукоб између Београда и Приштине. Морамо да се потрудимо да га ријешимо, иако нисам потпуни оптимиста - рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је за Србију западни Балкан друго највеће тржиште за извоз, иза ЕУ и да прихвата све приједлоге који би помогли уклањању баријера.

Указао је да су албански премијер Еди Рама и сјеверномакедонски предсједник Стево Пандеровски заједно са њим највећи ентузијасти када је ријеч о тешњој и снажнијој сарадњи, те је изразио наду да ће то бити и други у региону.