latinica  ћирилица
29/07/2020 |  19:08 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Буџет усвојен - ЦИК очекује оперативна средства и изборе (ВИДЕО)

Процедура усвајања буџета институција БиХ и међународних обавеза за 2020. годину окончана је и у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Овај документ, упркос бројним примједбама опозиције, усвојен је једногласно. Средства за функционисање институција БиХ, али и припрему локалних избора биће оперативна на дан објављивања у Службеном гласнику БиХ.

Протекли су мјесеци у усаглашавању и преговарању, а на крају се буџет вратио у оквире документа који је Министарство финасија БиХ још у фебруару упутило Предсједништву БиХ. Административни буџет је, истиче предсједавајући Дома народа Никола Шпирић, једини могући буџет који бх. институције, у складу са Уставом БиХ и законом о финансирању институција БиХ могу имати. Шпирић опомиње да мањи приходи од ПДВ-а у ери пандемије представљају притисак на ентитете и ниже нивое власти.

- Морали смо вратити буџет у законске оквире. Прича како ће 750 милиона рјешити све проблеме у овој земљи и направити раскош и растрошност није добра, а неће бити тако - каже Шпирић.

За санирање посљедица пандемије тврде да су средства резервисана у оквиру буџетске резерве, никад веће, јер износи до сада незабиљежених 30 милиона КМ.

- Текућа резерва је историјска због пандемије, мигрантске кризе и могао би набројати још најмање пет озбиљних разлога због чега је требала бити историјска - каже Асим Сарајлић, предсједавајући Клуба бошњачког народа у Дому народа.

Да ће нижи нивои власти трпјети већи терет кризе не негирају ни из ХДЗ-а и подсјећају на улогу Фискалног савјета БиХ у располагању средствима од индиректних пореза.

- Вјерујем да ће Савјет министара тражити од Парламентарне скупштине закон или приједлог одлуке и вјерујем да постоји општа сагласност око највећих потреба и да ће се средства трошити транспарентно - каже Лидија Брадара, предсједавајућа Клуба хрватског народа у Дому народа.

У оквиру од 1,8 милијарди, од чега је 996 милиона планирано за финансирање институција БиХ, обезбијеђена су средства за припрему и одржавање локалних избора. Предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар каже да је сваки дан значајан за организацију избора, али истиче и да ће уложити све снаге у реализацију предвиђене динамике, како би били одржани на заказани дан, 15. новембра.