latinica  ћирилица
29/07/2020 |  19:26 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Србија није упозната о документу о статусу Космета (ВИДЕО)

Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић каже да српска страна није упозната са тим да ће на дневном реду у Бриселу бити неки документ о статусу самопроглашеног Косова, али је увјерен да ће, уколико буде таквог приједлога, предсједник Србије Александар Вучић одговорити у складу са државним и националним интересима.

Вечерње новости објавиле су, позивајући се на дипломатске изворе, да ће делегацији Београда која сутра путује на разговоре са Мирославом Лајчаком и представницима приштинских институција бити уручен нацрт свеобухватног споразума, који подразумијева de facto признање самопроглашене независности Косова.

На састанку у Бриселу требало би да буде разговарано о техничким питањима, расељеним и несталим лицима и економији. Српска страна није обавијештена да ће на дневном реду бити било какав документ.

Представљање тог документа у овој фази дијалога било би изненађење, јер то није ни најављено, али ништа није немогуће, рекао је Дачић за РТС. Чудно је, каже, зашто то сада раде кад Вучић није тамо, а он је обавијештен да ће наставак дијалога бити тек у септембру.

- Чему, ако и буде тог документа,  он служи, да се сада уручи и да неко њему преда? Вјероватно да би се добило на времену како би се извршио притисак на Александра Вучића, што споља, што изнутра - каже Дачић.

Он сматра да има међународних фактора који би хтјели да искористе прилику да уцијене Србију да мора прихватити тај документ, али и да на унутрашњој политичкој сцени има оних који подржавају те притиске насиљем на улицама.

- Сигуран сам, и уколико буде тог нацрта или неког приједлога документа, да ће предсједник Вучић упознати јавност са садржајем тог документа и наравно, сигуран сам да ће његов одговор бити у складу са нашим српским националним и државним интересима - каже Дачић.

Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је мало вјероватно да ће сутра бити уручен нацрт споразума о нормализацији, али очекује да ће та тема на неки начин поново бити покренута, што за Србију, каже, није ништа ново. Не очекује ултимативни приједлог.

- Може да се нађе пред нашом делегацијом неформални приједлог шта би требало радити сутра и да нам неко каже да ћемо, ако не будемо спремни да се томе прилагођавамо, имати поново на неформалан начин притиске и проблеме - каже Анђелковић.

Сматра да док не буде нађен неки компромис и унутар Европске уније и на линији Београд-Приштина није реално причати о некаквим споразумима. Србија не би смјела да прихвати било какав споразум док се не задовољи барем минимум српских националних интереса, став је Анђелковића.