latinica  ћирилица
29/07/2020 |  19:32 | Аутор: СРНА

Брнабић: У наредним данима епидемија још више под контролом

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да се епидемиолошка ситуација у Србији са вирусом корона, иако тешка, поправља, те да очекује да ће, уз стриктно поштовање упутстава надлежних, у наредним данима епидемија још више бити стављена под контролу, а медицински систем додатно растерећен.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

Брнабићева је на састанку видео-линком са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица ЕУ, поводом актуелне ситуације у вези са пандемијом, рекла да су примјена мјера и одговорно понашање грађана почели да дају резултате.

Она је навела да су у току и интензивне припреме за јесен када се очекује и јачи талас вируса, саопштено је из Владе Србије.

Брнабићева је захвалила свим амбасадорима земаља чланица ЕУ за медицинску помоћ и подршку Србији у борби против вируса корона.

Фабрици је рекао да је пандемија вируса корона умногоме промијенила свијет, и да се из овог искуства мора учити и дјеловати солидарно, те дијелити искуства у примјењивању мјера и резултатима које оне дају.

Он је потврдио спремност ЕУ да настави тијесно да сарађује са надлежнима у Србији и охрабрио да у потпуности буду искориштени нови механизми у које је сада укључена и Србија, попут здравственог одбора ЕУ и споразума ЕУ о заједничким набавкама.

Фабрици је нагласио да ЕУ снажно подржава Србију на њеном европском путу и изразио очекивање да ће нова влада Србије ставити процес приступања ЕУ у средиште свог програма, у ком ће посебан приоритет имати владавина права.

Он је истакао да је ће Економско-инвестициони подстицајни план ЕУ, који ће бити представљен на јесен, омогућити Србији бржи економски опоравак од посљедица изазваних пандемијом вируса корона.

Током размјене мишљења са Брнабићевом о политичкој ситуацији у Србији након избора одржаних 21. јуна амбасадори ЕУ су посебно истакли праћење извјештаја Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права о изборним условима, потребу да буду обезбијеђени мирни протести и безбједност новинара, чувајући притом јавни ред, а поменули су и захтјев Управе за спречавање прања новца за информацијама, који укључује медије и невладине организације у Србији.

Брнабићева је нагласила да се након избора, на улицама Београда и других градова Србије, дешавало политичко и физичко насиље.

Када је ријеч о информацијама које се односе на активности Управе за спречавање прања новца, она је истакла да су надлежности ове установе дефинисане законом, али и међународним стандардима које је Србија дужна да поштује.