latinica  ћирилица
29/07/2020 |  22:23 | Аутор: ТАНЈУГ

За борбу против пандемије БиХ добила 2,2 милиона долара од САД

Сједињене Америчке Државе издвојиле су око 10 милиона долара за помоћ западном Балкану у борби против пандемије вируса корона, од чега је БиХ добила 2,2 милиона долара, саопштио је Стејт департмент.

Средства су намијењена проширењу капацитета тестирања грађана на вирус корона, активнијем проналажењу заражених, додатној техничкој експертизи за превенцију и лијечење болести, јачању размјене информација о ризицима и побољшању хигијенске праксе у домаћинствима.

Србија је добила два милиона долара, Црна Гора 300.000 долара здравствене помоћи, Сјеверна Македонија 1,5 милиона долара, а Албанија више од два милиона долара. Вашингтон је, додаје се, издвојио скоро 1,6 милиона долара за здравствену помоћ Приштини током пандемије.

Влада САД досад је издвојила 20,5 милијарди долара у оквиру глобалног одговора на пандемију вируса корона, укључујући развој вакцина и терапијских протокола, превенцију болести и страну помоћ.

Од избијања пандемије ковида-19, америчка влада је преко Стејт департмента и УСАИД-а издвојила више од 1,5 милијарди долара за здравствену, хуманитарну, економску и развојну помоћ да би се помогло владама, међународним и невладиним организацијама у борби против пандемије.

Та средства, која обезбијеђују амерички порески обвезници, сачуваће животе побољшањем здравственог образовања, заштитом здравствених установа, повећањем броја лабораторија и јачањем капацитета у више од 120 земаља, наводи се у саопштењу САД.