latinica  ћирилица
30/07/2020 |  08:14 | Аутор: СРНА

Повољни услови за вожњу

У Републици Српској и Федерацији БиХ повољни су услови за вожњу, а због високе дневне температуре из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске савјетују возачима да путовања планирају у раним јутарњим или каснијим послијеподневним часовима, да праве чешће паузе током путовања и вожњу прилагоде условима на путу.
Саобраћај - Фото: РТРС
СаобраћајФото: РТРС

У току су радови асфалтирања на дионици магистралног пута Брчко - Бијељина од кружног тока "Илићка" до табле града "Брчко" у мјесној заједници Гредице.

За вријеме радова саобраћај ће бити регулисан наизмјеничним пропуштањем возила и помоћу свјетлосне саобраћајне сигнализације.

У току је изградња пјешачке стазе на дионици магистралног пута Шамац један - Гребнице у мјесту Тишина због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Из АМС возачима скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују привремено постављену сигнализацију.

На релацији Туњице - Бањалука - Хан Кола - Мркоњић Град /Горња Пецка/ и на релацији гранични прелаз Клобук – Билећа - Гацко - Фоча - међуентитетска линија Трново - међуентитетска линија Богатићи - међуентитетска линија Добриња кретаће се ванредни превоз и возачима је упућена молба за опрезнију вожњу и да поштују упутства лица из пратње.

Због радова на постављању интелигентних транспортних система /ИТС/ измијењен је режим саобраћаја на дионици ауто-пута Градишка - Бањалука.

За вријеме радова, саобраћај је регулисан привременом сигнализацијом.

На магистралном путу Љубиње - Требиње, дионица Галичићи - Мркоњићи, саобраћај је обустављен у времену од 8.00 до 14.00 часова.

За вријеме обуставе возила се преусмјеравају на пут Столац - До - Берковићи - Кривача - Билећа - Требиње.

На регионалном путу Црна Ријека - Бјелајце саобраћај је обустављен у времену од 8.00 до 16.00 часова.

На магистралном путу у Власеници измијењен је режим у одвијању саобраћаја због изградње пословног објекта.

У току су радови на систему јавне расвјете у граду Приједору на магистралним и регионалним путевима на том подручју.

Због изградње водоводне мреже, на подручју Приједора режим саобраћаја биће измијењен на регионалном путу Ламовита - Стари Мајдан.

Режим у одвијању саобраћаја измијењен је на дионици магистралног пута Бањалука - Стари Мајдан у мјесту Радосавска због радова на проширењу водоводне и мреже за прикупљање отпадних вода.

На дионици магистралног пута Бањалука два - Српске Топлице, за вријеме изградње моста преко ријеке Врбас, измијењен је режим саобраћаја и регулисан привременом сигнализацијом.

У Броду је измијењен режим одвијања саобраћаја због изградње кружне раскрснице на магистралном путу који се спаја са улицом Бродског батаљона.

Због деминерских радова на магистралном путу Пелагићево - Градачац, у мјесту Турић Просјек повремене су обуставе саобраћаја у времену од 8.05 до 15.05 часова.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод - Оџак у мјесту Клакар Доњи у времену од 8.15 до 15.05 часова повремене су обуставе саобраћаје, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента - Подновље, на деминерском радилишту "Горњи Божинци" у времену од 8.15 до 15.05 часова повремене су обуставе саобраћаје, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

Због изградње раскрснице на дионици магистралног пута Горња Вијака један - Дервента и дионици регионалног пута Горња Вијака један - Горња Вијака два измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Због радова на раскрсници на споју ауто-пута Бањалука - Добој и магистралног пута Јоховац - Руданка измијењен је режим одвијања саобраћаја том магистралном путу, као и на дионици Модрича један - Вукосавље /Јакеш/ - Подновље - Шешлије - Јоховац -Руданка - Добој - граница Републике Српске /ФБиХ /Каруше/.

У току је изградња мале хидроелектране "Крупац" на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац - граница Републике Српске /Богатићи/, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком.

Због радова на магистралном путу Дрињача - Милићи - Власеница измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице, па су радним данима у времену од 7.00 до 17.00 часова повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Црна Ријека - Бјелајце саобраћај је обустављен у времену од 8.00 до 16.00 часова.

Ван времена обуставе, саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком.

На регионалном путу Укрина - Клупе, у мјесту Шњеготина у току је реконструкција пута и другог моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично једном траком.

Због клизишта, једном траком наизмјеничним пропуштањем возила саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

На дијелу регионалног пута Угљевик - Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном саобраћајном траком, док се и на регионалном путу Прибој - Лопаре, у мјесту Прибој, преко моста на Лабуђанској ријеци, саобраћај због оштећења моста, одвија наизмјенично једном траком.

У току су и радови на дионици регионалног пута Шековићи - Цапарде и саобраћај се одвија наизмјенично једном коловозном траком.

На регионалном путу Површнице - Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због клизишта, одвија једном траком наизмјенично.

Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна - Брезици, на подручју општине Нови Град, саобраћај се одвија једном траком.

На подручју ФБиХ поводом вјерског празника вечерас од поноћи до сутра до 24.00 часа забрањује се превоз експлозивних материја.

Због радова обустављен је саобраћај у тунелима Винац на дионици Јајце - Доњи Вакуф и Јасен на магистралном путу Прозор - Јабланица, а у функцији су алтернативни правци.

Због радова на мосту у мјесту Рељево на дионици магистралног пута Јошаница - Рајловац, као и на мосту преко ријеке Дрине у Горажду саобраћај је обустављен и преусмјерен на алтернативне правце.

Радови су у току и на магистралним путевима Сребреник - Шићки Брод, на мосту преко ријеке Тиње у мјесту Дреник, и Олово - Семизовац на два моста преко Љубине, као и на петљи Блатуша, код Зенице, а на тим локацијама саобраћај се одвија успорено.

На магистралном путу Зеница - Немила кроз тунел "Врандук" од 5.00 до 21.00 час саобраћај се одвија несметано.

Од 21.00 до пола сата послије поноћи возила се пропуштају наизмјенично, а до 5.00 часова саобраћај је кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе могу користити обилазницу кроз насеље Тетово, а возила тежа од 7,5 тона алтернативне правце Добој - Шићки Брод - Сарајево и Жепче - Завидовићи - Олово - Сарајево.

На граничним прелазима нема дужих чекања.

Улазак у БиХ за држављане земаља ЕУ и земаља "шенген зоне" омогућен је уз негативан пи-си-ар тест /ПЦР/ на вирус корона који не смије бити старији од 48 сати.

Странци који су у браку са БиХ држављанином/ком уз показ вјенчаног листа могу ући у БиХ без теста.

Исто важи и за дјецу страних држављана, чији је један од родитеља држављанин БиХ /за малољетну дјецу уз показивање родног листа/.

БиХ отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори.

Одлука се односи само на грађане те три државе, док држављани осталих земаља у БиХ могу ући уколико имају оправдане разлоге и негативан тест на ковид-19, не старији од 48 часова.

Због пада система у Хрватској на граничном прелазу Требимља - Чепикуће могу проћи само држављани земаља чланица ЕУ.

На граничним прелазима Хум и Метаљка није дозвољен улазак у Црну Гору, док је гранични прелаз Делеуша од раније затворен због радова.

Улазак у Црну Гору из БиХ могућ је само уз обавезни пи-си-ар /ПЦР/, ЕЛИСА или ЕЦЛИА тест стар максимално 48 часова.

Дјеца до пет година не морају имати урађен неки од тих тестова како би ушли у Црну Гору.

Транзит кроз Црну Гору без посједовања ПЦР или ЕЛИСА теста омогућен је уз контролу времена уласка, проласка контролних пунктова и изласка, без задржавања у Црној Гори.

Србија је отворила своје граничне прелазе за путнички и робни саобраћај без неопходног теста на вирус корона и дозволе комисије.