latinica  ћирилица
30/07/2020 |  08:33 ⇒ 09:11 | Аутор: СРНА

Трново: Обиљежавање дана страдања Срба

У Трнову ће данас бити обиљежен Дан страдања српског становништва ове општине, у којој је током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата страдала 101 невина цивилна жртва, а за одбрану огњишта живот положило 130 трновских бораца.
Трново: спомен обиљежје на Рогоју - Фото: СРНА
Трново: спомен обиљежје на РогојуФото: СРНА

Тим поводом у организацији Удружења породица погинулих бораца и несталих цивила Трнова биће прислужене свијеће, положени вијенци и служена молитва за пострадале.

Према протоколу, од 9.00 часова биће служена литургија у храму Светог Георгија и парастос код Централног споменика у Трнову, за 10.30 часова је предвиђено полагање вијенаца, а обраћање званичника планирано је у 11.00 часова.

У 11.30 часова биће организован одлазак до спомен-обиљежја на Рогоју, гдје ће заједно са представницима Борачке организације Калиновик бити организовано полагање вијенаца и прислуживање свијећа.

Предсједник Удружења породица погинулих бораца и несталих цивила Трнова Горан Тимотија рекао је Срни да је током рата од 1992. до 1995. године у Трнову и околним селима страдала 101 невина цивилна жртва, а за одбрану огњишта од агресора живот је положило 130 трновских бораца.

Према његовим ријечима, на подручју Трнова почињени су најмонструознији злочини над српским живљем, чак ни дјеца нису могла побјећи од крвничке руке.

По броју погинулих у односу на број становника, Трново је друга општина у Републици Српској која је највише страдала у протеклом рату.