latinica  ћирилица
30/07/2020 |  08:54 ⇒ 08:55 | Аутор: СРНА

Преговори о кредиту за санирање стања у "Шумама Српске"

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске почело је преговоре са Свјетском банком о кредиту од 30 до 50 милиона долара за потребе Јавног предузећа "Шуме Републике Српске", рекао је помоћник ресорног министра Горан Зубић.
Шуме Републике Српске -
Шуме Републике Српске

Зубић је навео да би та средства требала да буду искориштена за пошумљавање, изградњу шумске инфраструктуре, али и набавку модерне механизације.

- Коначни циљ је да се повећа степен обраде шумских дрвних сортимената, уведу нове технологије обраде и прераде дрвета, направи одрживији и рентабилнији систем како би се `Шуме` поставиле на здраве ноге - изјавио је Зубић за "Глас Српске".

Зубић је подсјетио да је Министарство израдило посебан акциони план за спречавање и сузбијање шумских крађа, у који је укључено Министарство унутрашњих послова, интерна контрола јавног предузећа и шумарска инспекција.

- Само током прошле године имали смо 13 оваквих акција приликом којих је одузето око 3.000 кубних метара нелегално посјечених стабала - рекао је Зубић.

Зубић је навео да се пандемија вируса корона одразила и на пословање "Шума Српске" и то на више начина.

- Прво треба поменути да су главни партнери овог предузећа домаћи дрвопрерађивачи, који су, нажалост, у протеклом периоду имали огромне проблеме, односно застоје у продају својих производа, како на домаћем тако и страном тржишту - истакао је Зубић.

Према његовим ријечима, домаћи прерађивачи због тога драстично су смањили обим куповине шумских дрвних сортимената, што се онда рефлектовало и пословање "Шума".

Зубић је додао да је дошло и до пада прихода и отежаног плаћања текућих обавеза, прије свега плата радника, али и обавеза према усложним фирмама које обављају сјечу и извлачење дрвних сортимената.