latinica  ћирилица
30/07/2020 |  09:10 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

Тeгелтија: Усвајањем буџета могао би бити формиран фонд помоћи

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија поздравио је усвајање буџета БиХ, посебно јер би могао бити формиран фонд за помоћ онима који су претрпјели велику штету због епидемије вируса корона.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

- БиХ се успјешно бори да сачува економију, животни стандард грађана и спаси радна мјеста колико се то може. Ми смо у озбиљној кризи која не погађа само БиХ, него цијели свијет -рекао је Тегелтија и додао да је у првом реду брига за здравствену заштиту друштва, а затим за економију и привреду.

Према његовим ријечима, постоји неколико модела како додијелити та средства.

- Гледаћемо да помогнемо и оним областима које су некако остале по страни у овим моментима, а такође се суочавају с кризом – медији, култура, спорт... Видјећемо колика ће та средства бити - рекао је Тегелтија за "Дневни аваз".

Предсједавајући Савјета министара констатовао је да "сада сви они који су изговоре за неодржавање избора тражили у неусвајању буџета више немају ниједан аргумент због чега не би требало одржати изборе".

- Као што сам и раније говорио, буџет БиХ нема проблема да планира 4.187.000 КМ за финансирање локалних избора, а све остало је на Централној изборној комисији - додао је Тегелтија.

Говорећи о видео-самиту Атлантског савјета из Вашингтона, на којем су учествовали и лидери земаља западног Балкана, Тегелтија је рекао да је то била добра прилика да се размијене мишљења о налажењу најбољих одговора на кризу проузроковану вирусом корона која је погодила не само БиХ и земље региона, већ и ЕУ и цијели свијет.

- Процјене међународних финансијских организација у вези са кризом проузрокованом пандемијом вирусом корона нису нимало оптимистичне и стално се мијењају с обзиром на то да је пандемија и даље у току и да је врло тешко процијенити до када ће трајати - истакао је Тегелтија.

Он је додао да је евидентно да је глобална економија успорена, у знатној мјери је отежан и смањен проток људи, робе, услуга и капитала, те да оваква ситуација захтијева од људи који су одговорни за економију својих земаља брзу и одлучну реакцију како би се опоравила привреда и вратила радна мјеста.

Према његовим ријечима, за БиХ и све земље западног Балкана веома је важно колико ће пандемија трајати у земљама ЕУ, јер су ЕУ и земље Западне Европе најважније тржиште БиХ и региона.

- Економске посљедице епидемије вируса корона трајаће неколико година и економски опоравак региона могућ је уз снажну и координисану регионалну сарадњу и економску интеграцију, те укључивањем у глобалне ланце вриједности с циљем прикључивања јединственом европском тржишту - рекао је Тегелтија.

Истичући да Савјет министара мора бити мјесто доношења одлука и на којем због политичких тема не смију бити блокирана питања од животног значаја за БиХ, Тегелтија је констатовао је разумљиво да, када је ријеч о именовању директора Обавјештајно-безбједносне агенције и Управе за индиректно опорезивање, постоји интересовање ко ће њима руководити убудуће с обзиром на важност тих институција.

- Мислим да ће преговори о именовању руководилаца у тим институцијама трајати дуже него за остале позиције - закључио је Тегелтија.