latinica  ћирилица
30/07/2020 |  09:24 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Свјетска прича у Језеру - данас ласнирање ровера на Марс (ФОТО/ВИДЕО)

Општина Језеро данас са почетком у 13 часова испред зграде општине организује приказивање преноса уживо лансирања ровера на Марс, те програм за најмлађе под називом "Шарена улица", гдје ће дјеца имати прилику да улицу исцртају мотивима везаним за лансирање.
Општина Језеро -  приказивање преноса уживо лансирања ровера на Марс - Фото: илустрација
Општина Језеро - приказивање преноса уживо лансирања ровера на МарсФото: илустрација

Као што је већ познато, кратер на Марсу добио је име по општини Језеро, што је посебно доспјело у центар пажње јавности када је управо тај кратер одабран за локацију мисије Марс 2020 коју проводи НАСА. У периоду од 30. јула 2020. године до 15. августа 2020. године, биће лансиран ровер Perseverance /Упорност/ чији задатак је да истражи и прикупи доказе о животу на кратеру.

Слијетање ровера на тло кратера предвиђено је за фебруар 2021. године, те повратак на Земљу након дужег периода. Лансирање почиње у Ваздухопловној станици Кејп Канаверал, Флорида 30. јула 2020. године у 7:50 по локалном времену, односно 13.50 по нашем времену, а пренос и све информације могу да се прате на линку: httpс://mars.nasa.gov/

У складу са овим догађајима, општина Језеро предузима одређене активности везане за промоцију општине. Једна од њих је припрема и објављивање кратких промотивних видео записа.