latinica  ћирилица
30/07/2020 |  09:38 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Београд је перманентно под једном врстом ултиматума

Србија је перманентно под једном врстом ултиматума ЕУ јер Унија од Београда очекује да прихвати Ишингеров модел, изјавио је политички аналитичар Драгомир Анђелковић поводом медијских навода да ће српској делегацији у Бриселу данас бити уручен нацрт свеобухватног споразума са Приштином.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

- Према том моделу, предвиђено је да се Србија према сампроглашеном Косову односи као да је држава, а да не морамо да га признамо. Другим ријечима, да не спречавамо његов улазак у УН и друге међународне организације и да се у међусобним односима понашамо као да је ријеч о двије земље - појаснио је Анђелковић.

Он је нагласио да је за Србију то неприхватљиво јер би пристајање на Ишингеров модел било као капитулација.

- Београд то неће и не сме да прихвати, али се налази под сталним притисцима из Брисела. То није званични став Брисела, али јесте Немачке, која тако налази начин да нас притиска и кроз европске структуре, а да то није формализовано. То се ради и преко дипломатских представника и представника међународних мисија које долазе у Београд и разговарају са председником /Србије Александром/ Вучићем - указао је Анђелковић.

Анђелковић је нагласио да је и више него сигуран да није ријеч о неком уручењу споразума о нормализацији односа "јер се толико далеко није стигло чак ни у европским структурама моћи".

Он је указао да у дијалогу са Приштином Београд треба да настави да инсистира на томе да привремене институције самопроглашеног Косова спроведу у дјело све што су потписале, те да би то био предуслов за било какве даље преговоре.

- Бесмислено је договарати се о нечем новом, када оно старо није спроведено у дјело. Онда се све своди на превару Србије и од нас извлаче једнострани уступци, а заузврат ништа не добијамо. Без обзира на то што Приштина не жели договор око Заједнице српских општина, Београд стално мора на то да се враћа и да не прихвата било шта друго док се то питање коначно не разријеши - рекао је Анђелковић за "Политику".

Историчар Саша Адамовић указао је да су константни притисци на Србију око рјешавања питања Космета почели 1999. године, НАТО агресијом, и трају до данас.

- Ултиматум, који би могао да буде достављен Србији, не само што за нас не би био неочекиван већ би он највјероватније доживио исту судбину ко и претходни ултиматуми који су Србији упућивани -  рекао је он и подсјетио да смо управо ових дана обиљежили 106. годишњицу ултиматума Аустроугарске који је Србија одбацила.

Он је увјерен да ће се притисци на Београд наставити, без обзира у којој форми били.

- Јасно је да је крајњи циљ да од Србије изнуде признање такозване косовске независности и ту се ништа није промијенило, али без уважавања српских националних интереса, чему западни центри моћи нису склони, није могуће на било који начин рјешавати косовско питање у овом тренутку - закључио је Адамовић.