latinica  ћирилица
30/07/2020 |  10:36 | Аутор: СРНА

За коридор "Пет це" грант ЕУ од 11,78 милиона евра

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда и директор Европске инвестиционе банке за Словенију, Хрватску и западни Балкан Матео Ривелини потписали су споразум о гранту ЕУ у вриједности од 11,78 милиона евра, за изградњу поддионице пута Тарчин-Иван.
Коридор 5Ц - Фото: Screenshot/YouTube
Коридор 5ЦФото: Screenshot/YouTube

- Уговор о гранту за финансирање изградње ауто-пута на Коридору "Пет це" потписан је кореспондентно, без уобичајених церемонија, због мјера које су предузете ради спречавања вируса корона", саопштено је из Министарства финансија и трезора у Савјету министара.

У саопштењу је наведено да ће, захваљујући овим грант средствима ЕУ, бити финансирани радови на изградњи нове дионице ауто-пута приближне дужине 4,9 километара, укључујући два моста и одмаралиште на дионици Тарчин-улаз у тунел Иван.

Беванда је оцијенио да је ово пројекат који није значајан само за БиХ, него и за регионално повезивање јер је дио паневропског Коридора "Пет це", који води према Јадранском мору.

"Ово је пројекат који ће додатно приближити Сарајево и Мостар и скратити удаљеност на овој дионици спајањем пута М17 са Коридором `Пет це`. Осим бржег и пријатнијег путовања изградњом овог модерног пута отвара се и економска перспектива и побољшава заштита животне средине", нагласио је Беванда након потписивања уговора.

Пројекат ће спроводити Јавно предузеће "Аутоцесте Федерације БиХ", а дио је укупног улагања кроз кредите ЕИБ и Европске банке за обнову и развој.