latinica  ћирилица
30/07/2020 |  10:38 ⇒ 10:44 | Аутор: СРНА

Новоизграђени цјевовод спреман за дистрибуцију гаса

Новоизграђени унутрашњи систем цјевовода дуг више од 1,3 километра у Рафинерији нафте Брод спреман је за дистрибуцију гаса и биће пуштен у рад у децембру, саопштено је данас из "Оптима групе".
Рафинерија нафте Брод (фото:bosnamontaza.com) -
Рафинерија нафте Брод (фото:bosnamontaza.com)

- Завршетком ове фазе грађевинско–монтажних радова омогућено је да котловница, која у континуитету одржава у раду погонске системе Рафинерије, као енергент користи гас, а не мазут", наведено је у саопштењу.

Енергент који ће замијенити употребу мазута у Рафинерији је енергетски еФикаснији и еколошко чистији.

Из "Оптима групе" наводе да је на овај начин у оквиру пројекта гасификације Рафинерије нафте Брод - изградње система дистрибуције природног гаса - успјешно завршена још једна етапа радова.

- На подручју Рафинерије у потпуности су завршени грађевинско-монтажни радови унутрашњег система цјевовода намијењеног за дистрибуцију и снабдијевање котловнице Рафинерије природним гасом - истакли су из "Оптима групе".

Надлежна комисија сачињена од експерата за ову фазу радова оцијенила је позитивним завршне радове на унутрашњем цјевоводу, те извршила технички пријем новоизграђеног унутрашњег система цјевовода намијењог за дистрибуцију гаса.

- Сви радови на пројекту изводе се у складу са препорукама Института за јавно здравство Републике Српске и мјерама превенције у циљу спречавања ширења ковида 19 и безбједности свих радника - истичу из "Оптима групе".

Иако је првобитно било планирано да гасовод буде пуштен у рад у трећем кварталу текуће године, због одлагања радова узрокованих увођењем ванредног стања због пандемије вируса корона, рок је одгођен за децембар.