latinica  ћирилица
30/07/2020 |  11:22 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Бањалука: Од септембра реализација пројекта "Вода два" (ФОТО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да се реализацијом пројеката "Вода један, два и три" очекује побољшање водоснабдијевања или нови прикључци на мрежу за више од 25.000 грађана и за септембар најавио потписивање споразума са Европском банком за обнову и развој за пројекат "Вода два" заједно с уговором о донацији ЕУ од осам милиона КМ за пројекат "Вода три".

Радојичић је на конференцији за новинаре изјавио да ће градња 50 километара нове водоводне и канализационе мреже за приградска и сеоска насеља, у оквиру пројекта "Вода два", почети у септембру, те да ће сви који желе да се прикључе на нову мрежу имати бројне попусте и до 50 одсто.

Он је рекао да је за све кориснике низа нових водовода, град у сарадњи са предузећем "Водовод" припремио олакшице за прикључење и преприкључење, а за социјалне категорије субвенције, што ће имати велики значај за становништво.

- Очекивали смо да то буде у марту, али због епидемије је све помјерено и ушли смо у нове преговоре са ЕБРД-ом, али на крају је договорен потпис споразума за комплетан пројекат "Вода два" и споразум који би укључивао донацију ЕУ од осам милиона КМ за "Вода три" - истакао је Радојичић.

Он је додао би од септембра већ могли да буду уведени извођачи у посао појединих пројеката из пројекта "Вода два", који укључује водоводе у Тузланској, Српских устаника, Улици браће Милетића, као завршетак водовода Јагаре, гдје је већ окончана прва фаза.

Према ријечима Радојичића, биће проширен подсистем "Звијезда" у оквиру Црног врела, односно водоводи Бистрица, Кременовићи, Гаковићи, Бркићи и неколико мањих подсистема.

- У овом пакету је велики подсистем Бронзани мајдан - прикључење система на Црно врело, затим изградња пумпних станица и улазак у систем Кмећани и Обровац - навео је Радојичић.

Он је истакао да ће приојекат "Вода два" потпуно ријешити и питање водоснабдијевања неколико поткозарских села, и то Мишиног Хана, Верића, Поткозарја, који имају с времена на вријеме потешкоће са водоснабдијевањем.

- Уз водоводе, "Вода два" укључује и изградњу канализационе мреже, између осталог, у Улици пут српских бранилаца, за неколико улица у Дракулићу, Куљанима, Врбањи, Ади и Лаушу, укупне вриједности око 2,8 милиона КМ. Рок за завршетка свих радова у оквиру "Вода два" је септембар 2022. године - нагласио је Радојичић.

Говорећи о циљу пројеката водоснабдијевања у оквиру циклуса "Вода један", "Вода два" и "Вода три" Радојичић је истакао да се очекује побољшање у снабдијевању, водом односно нови прикључци за више од 25.000 грађана.

Он је додао да би пројекат "Вода један", који је почео прошле године, комплетно требало да буде завршен на љето идуће године.

- До 15. септембра очекује се завршетак водовода за Чесму три и четири, те за Горњу Пискавицу, а до 15. октобра водовод за Радосавску. Из овог пакета, раније су завршени водоводи у горњој зони Зеленог вира, у Чесми два, Кајмакчалнској и Шумадијској улици - навео је Радојичић.

Према његовим ријечима, током јесени очекује се улазак у подсистем "Бронзани мајдан", који обухавата веома широко подручје.

Он је истакао да би до краја године требало да буде саграђен нови велики резервоар на Пилиповом брду, који је и прва степеница овог великог подсистема.

Радојичић је навео да се почетак пројекта "Вода три" очекује на прољеће-љето идуће године.

Градоначелник Бањалуке је истакао да је циљ свих ових пројеката да се у неколико идућих година обезбиједи да 95 одсто становништва Бањалуке има стабилно водоснабдијевање.

Нови корисници, уколико уплате комплетан износ за прикључак имају попуст од 15 одсто, а омогућена је и уплата на шест једнаких рата.

За преприкључење на нову водоводну мрежу, цијена ће бити умањена за 50 одсто и такође у случају плаћања цијелог износа додатни попуст од 15 одсто.

И у овом случају, постоји могућност плаћања у шест једнаких рата.

Директор "Водовода" Бањалука Зоран Поповић истакао је да је ово предузеће покренуло и иницијативу да Скупштина града у наредном периоду донесе одлуку о субвенцији дијела потрошње за кориснике Центра за социјални рад.

Он је додао да ће сталним корисницима Центра, којих сада има неколико хиљада, град субвенционисати са три кубика воде по члану.

Поповић је рекао да се разматра и могућност ослобађања од плаћања прикључка на мрежу свих нових корисника, који су регистровани у Центру за социјални рад.

Нови пакети подршке становништву, уз досадашње за привреду, биће укључени у ребаланс буџета, који би требало да буде предложен Скупштини града почетком септембра.