latinica  ћирилица
30/07/2020 |  11:56 | Аутор: СРНА

Научници: За 40 година доживјећемо катастрофу

Ако човјечанство настави да уништава шуме тренутним темпом, за највише четири деценије доћи ће до "тачке без повратка" и катастрофалног колапса живота на Земљи, тврде физичари Џерардо Аквино и Мауро Болоња.

Ова двојица научника, специјализованих за комплексне системе, направили су студију из које произилази да је глобални нестанак шума, узрокован човјековим дјеловањем, само успутна станица на путу "неповратног колапса" људске цивилизације унутар двије до четири наредне деценије.

Ако човјечанство настави да уништава и нарушава свјетске шуме, Земља више неће моћи да одржава велику људску популацију у животу, истиче се у студији која је прошла научну рецензију и која је објављена у часопису Nature Scientific Reports.

У студији је наведено да ће, ако уништавање буде настављено овом брзином, све шуме свијета нестати за, отприлике, 100 до 200 година.

Истраживач на Институту Алан Тјуринг у Лондону Џерардо Аквино, који тренутно ради на моделовању комплексног политичког, економског и културолошког система за предвиђање конфликата, и професор са Одсјека за електронско инжењерство Универзитета Тарапака у Чилеу Мауро Болоња истичу да без шума није могућ живот на Земљи.

Шуме су важне за одржавање живота и покрећу систем који подразумијева упијање угљеника, производњу кисеоника, очување тла, регулисања кружења воде...

Прогресивно нарушавање животне средине, као посљедица нестанка шума, веома лоше утиче на људско друштво, па би пропаст човјечанства могла почети убрзо.

Истраживање двојице научника користи тренутну стопу раста људске популације и нестанка шума, чиме су дошли до модела потрошње ресурса и израчунали колике су шансе човјечанства да избјегне колапс.

Прије развоја људске цивилизације, Земљу је прекривало 60 милиона километара квадратних шума, а данас је то мање од 40 милиона.

Студија показује да, ако се настави тренутна стопа раста популације и кориштења ресурса, нарочито шума, човјечанство има свега неколико деценија нормалног живота прије пропасти цивилизације.

Аутори студије израчунали су да су шансе за преживљавање човјечанства без катастрофалног колапса, ако буде настављено све по старом, статистички врло мале.

У најбољем случају, ако се људи не промијене, имају мање од 10 одсто шансе за избјегавање овог сценарија.

Модел који су аутори студије направили приказује тачку у којој људска популација достиже "максималну брзину" уништавања шума. Када се пређе та тачка, "наступа брза и катастрофална пропаст популације".

Аутори студије дају "техно-утопијско" рјешење проблема.

Они сматрају да човјечанству треба извор енергије једнак оном који представља теоретска Дајсонова сфера, што се може добити и нуклеарном фузијом.

У Француској се већ дуго времена и гради највећи фузијски реактор на свијету - ИТЕР.