latinica  ћирилица
30/07/2020 |  12:12 | Аутор: СРНА

Бакалар: Буџет није једина препрека на путу за изборе

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Жељко Бакалар оцијенио је да је Комисија, након усвајања буџета БиХ за ову годину, на много бољем путу да 2020. спроведе демократске локалне изборе.
Жељко Бакалар - Фото: klix.ba
Жељко БакаларФото: klix.ba

Бакалар је данас на сједници ЦИК-а незванично најавио да би закон о буџету БиХ за 2020. годину сутра требао да буде објављен, а у суботу, 1. августа, да ступи на снагу.

- Имамо и неке нове препреке у нашем даљем раду, али то је нешто на шта смо се у досадашњем периоду навикли - рекао је Бакалар и прецизирао да је ЦИК у уторак, 28. јула, добио жалбу на одлуку о избору понуђача на услугу штампања и паковања гласачких листића.

Према његовим ријечима, стручне службе ЦИК-а су припремиле изјашњење и оно ће у току дана бити достављено Канцеларији за разматрање жалби БиХ.

- Надамо се да ће жалба у кратком року бити размотрена и да ће бити донесена одлука како бисмо могли наставити наше даље активности - додао је Бакалар.

Он је информисао чланове ЦИК-а о проблему у вези са складиштем које ова институција закупљује у Источном Сарајеву, наводећи да је тренутно препуњено.

Напомињући да се у складишту налази комплетан изборни материјал са претходних избора, Бакалар је рекао да је Тужилаштво БиХ од ЦИК-а тражило да сви изборни материјали о којима се евентуално могу водити кривични поступци морају бити депоновани и доступни Тужилаштву.

- Ријеч је о великој количини материјала, због чега смо се недавно обратили Тужилаштву дописом да детектују који материјали могу бити предмет истраге да би их могли сачувати. Добили смо одговор да морамо чувати све. Јавља се дилема како ћемо складиште моћи користити у таквим околностима кад је закрчено за активности које нам слиједе за спровођење избора - истакао је Бакалар.

Он је најавио да ће се ЦИК новим дописом обратити Тужилаштву како би се видјело постоје ли могућности да они депонују материјал који се тренутно налази у складишту ЦИК-а.

Бакалар је навео да је ЦИК тражио састанак са представницима Тужилаштва БиХ и Агенције за истраге и заштиту /Сипа/, али да од Тужилаштва нема повратне информације, док је договорени састанак са представницима Сипе, због смјене на челу те агенције, отказан, а нови још није договорен.

Члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина подсјетила је да су прије неколико мјесеци упућени дописи свим тужилаштвима у БиХ како би били обавијештени да Комисија, према својим актима, изборне материјале, укључујући и гласачке листиће, чува годину дана и да је дужна да испразни складиште за нове изборе.

- Од свих тужилаштава смо прибавили исказе, од којих су неки рекли да немају отворене предмете за које треба обезбиједити чување изборног материјала - рекла је Прутина.

Она је додала да је први допис од Тужилаштва БиХ добијен у вријеме ванредног стања због епидемије вируса корона и да су рекли да због тадашњег начина рада нису у могућности детектовати шта треба чувати, неки или сав материјал са избора.

Прутина је предложила да ЦИК добровољно преда Тужилаштву БиХ на чување сав изборни материјал од избора 2018. године како би се складиште Комисије могло ослободити за изборни материјал за овогодишње изборе.

- Ми нисмо дужни то чувати - истакла је Прутина и поставила питање шта значи ако неко 2025. године буде санкционисан за изборе 2018. или ко ће платити ЦИК-у изнајмљивање новог складишта ако се испостави да чување изборног материјала од 2018. никоме није требало.

На сједници ЦИК-а истакнуто је да је за ослобађање складишта за изборни материјал потребно мјесец до мјесец и по дана.

Данас је поново указано на потребу да се на вријеме предузму мјере са надлежним институцијама у вези са спровођењем избора и обезбјеђивањем потребне опреме у околностима епидемије вируса корона.

Речено је да на вријеме треба извршити потребне корекције у компјутерском систему ЦИК-а с обзиром на то да ће ове године бити први пут спроведени директни избори за градоначелника Источног Сарајева, као и да ће бити одржани избори за Мостар по новим правилима.