latinica  ћирилица
30/07/2020 |  12:27 | Аутор: СРНА

ПУ Бањалука: У првих шест мјесеци 18,1 одсто мање кривичних дјела

На подручју Полицијске управе Бањалука у првих пола године евидентирано је 18,1 одсто мање кривичних дјела у односу на исти лањски период, речено је на конференцији за новинаре представника ове управе.
Министарство унутрашњих послова, ПУ Бањалука - Фото: РТРС
Министарство унутрашњих послова, ПУ БањалукаФото: РТРС

Начелник Полицијске управе Бањалука Милош Бркић рекао је да је због ситуације у вези са појавом вируса корона дошло до повећања случајева нарушавања јавног реда и мира за 232,2 одсто, а то повећање се односи на прекршаје из Закона о јавном реду и миру - ограничење кретања на одређеном простору.

Према његовим ријечима, саобраћајне незгоде су у паду за 13,6 одсто, додавши да је број смртно страдалих лица у саобраћајним незгодама у паду за 46,2 одсто.

- Укупно је ријешено 83,3 одсто кривичних дјела, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 68,4 одсто кривичних дјела. Нема евидентираних кривичних дјела веће друштвене опасности. У јануару је евидентирано једно кривично дјело убиство, које је и ријешено, а извршилац процесуиран - навео је он.

Бркић је истакао да су кривична дјела разбојништва у паду за 62,5 одсто, тешке крађе за 39,9 одсто, као и кривична дјела у вези са крађом моторних возила за 71,4 одсто.

- Реализовано је осам акција из области криминалитета, 27 акција из области јавног реда и мира, 10 акција из области безбједности саобраћаја, успјешно су обезбијеђена 93 јавна окупљања и 136 спортских приредби - истакао је он.

Бркић је нагласио да су полицијски службеници ове управе били ангажовани на спровођењу Уредбе са законском снагом о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести, те пружању асистенција надлежним органима приликом провјере поштивања изречених мјера самоизолације грађана.

- У посматраном периоду у транзитном кретању кроз територију која је у надлежности Полицијске управе Бањалука евидентирано је 2.988 миграната - рекао је Бркић, те је оцијенио задовољавајућим стање безбједности на подручју Полицијске управе Бањалука.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Јован Стојичић навео је да су на подручју Полицијске управе Бањалука у првом полугодишту евидентирана 784 кривична дјела, што је мање за 18,1 одсто у односу на упоредни период прошле године када је било евидентирано 957 кривичних дјела.

- Укупно су ријешена 683 кривична дјела или 83,3 одсто, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 297 кривичних дјела или 68,4 одсто. Из области општег криминалитета евидентирана су 622 кривична дјела, што је за 15 одсто мање у односу на упоредни период када је било евидентирано 814 кривичних дјела, а ријешеност ових кривичних дјела износи 81,2 одсто - нагласио је он.

Према Стојичићевим риечима, пријављено је 38 кривичних дјела против живота и тијела и расвијетљеност ових кривичних дјела је 97,4 одсто, а евидентирано је једно кривично дјело убиство које је ријешено.

- Евидентирано је 415 имовинских кривичних дјела, што је мање за 25,1 одсто у односу на упоредни период када су била евидентирана 554 кривична дјела. У посматраном периоду евидентирано је шест кривичних дјела разбојништва, што је мање за 62,5 одсто у односу на исти период 2019. године када је било евидентирано 16 кривичних дјела. У паду су тешке крађе за 39,9 одсто као и кривична дјела у вези са крађом моторних возила су такође у паду за 71,4 одсто - навео је он.

У области злоупотребе опојних дрога, додао је Стојичић, откривено је 21 кривично дјело, због којих је надлежном тужилаштву достављено 20 извјештаја којима су обухваћена 23 осумњичена лица. Он је навео и да је поднесено 90 захтјева за покретање прекршајног поступка против 96 лица.

Стојичић је нагласио да је у првих шест мјесеци ове године реализоване оперативне акције кодних назива "Видиковац", "Ескорт два", "Парма", "Зевс", "Дивер", "Ада" и двије оперативне акције међународног карактера кодних назива "Пангеа осам" - која је усмјерена на спречавање нелегалне производње, трговине и стављања у промет кривотворених лијекова и медицинских средстава, те "Номад 2020" која је усмјерена на контролу кретања миграната у оквиру којих је слободе лишено 26 лица и расвијетљена су 63 кривична дјела.

- Одузето је око 37,9 килограма зелене биљне материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу марихуану, око 1.275 грама бијеле прашкасте материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу кокаин, 44 стабљике индијске конопље, као и одређена количина медицинских дрога - истакао је он.

Када је ријеч о обасти привредног криминалитета, Стојичић је навео да је откривено 38 кривичних дјела и поднесен 21 извјештаја против 29 лица, додавши да материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи око 1.295.000 КМ.

Стојичић је истакао да полицијски службеници континуирано предузимају превентивне, али и репресивне активности из области криминалитета с циљем спречавања и откривања кривичних дјела и заштите људи и имовине.

Начелник Сектора полиције Раденко Стакић је навео да је у првом полугодишту евидентирано 1.465 случајева нарушавања јавног реда и мира, више за 232,2 одсто у односу на упоредни период, када је евидентирано 441 случај нарушавања јавног реда и мира и евидентирано је 1.627 прекршаја, више за 176,2 одсто док је у упоредном периоду евидентирано 589 прекршаја.

Он је додао да су евидентиране и 1.693 саобраћајне незгоде, што је мање за 13,6 одсто док је у упоредном периоду било евидентирано 1.960 саобраћајних незгода.

У овим саобраћајним незгодама, истакао је Стакић, смртно је страдало седам лица, што је мање за 46,2 одсто у односу на исти лањски период, када је смртно страдало 13 лица. Он је нагласио да су 43 лица тешко повријеђена што је мање за 37,7 одсто у односу на упоредни период када је било 69 тешко повријеђених лица, 295 лица је лакше повређено, што је мање за 5,8 одсто у односу на упоредни период, када је било 313 лица лакше повријеђено.

- Из саобраћаја је искључено 351 возило, 1.452 возача, од којих је 1.126 због управљања под дејством алкохола, 13 под дејством дрога, без положеног возачког испита 229, и из осталих разлога 84 - навео је Стакић.

Према његовим ријечима, евидентирана су 182 пожара, а у упоредном периоду је било евидентирано 166 пожара. Он каже да су у пожарима смртно страдала два лица и причињена је материјална штета од око 240.000 КМ.