latinica  ћирилица
30/07/2020 |  13:51 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

За дионицу ауто-пута Вукосавље - Брчко 600 милиона КМ

Влада Републике Српске донијела је данас одлуку о финансирању, пројектовању и изградњи дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко, а процијењена вриједност капиталне инвестиције је 600 милиона КМ.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

Влада је сагласна да се финансирање, пројектовање и изградња ове дионице реализује посредством такмичарског дијалога у складу са одредбама Закона о јавним набавкама, током којег ће бити дефинисани сви аспекти овог капиталног пројекта.

Стратегијом развоја јавних путева у Републици Српској за период 2016-2025. године, којом се предвиђа дугорочни развој мреже јавних путева, прописано је да је пројекат који ће на територији Српске допринијети побољшању међународног, регионалног и унутрашњег транспорта, између осталог, изградња ауто-пута Вукосавље-Брчко-Бијељина-граница са Србијом, саопштено је из Владе Српске.

Акционим планом изградње ауто-путева одређено је да ће дионица ауто-пута Вукосавље-Брчко-Бијељина-граница са Србијом, у дужини од око 70 километара, бити реализована кроз изградњу двије дионице, и то Вукосавље-Модрича-Брчко, у дужини од 33 километра, те Брчко-Бијељина-граница са Србијом у дужини од 37 километара.

Сврха пројекта ауто-пута Вукосавље-Брчко је да омогући боље повезивање мреже ауто-путева унутар Републике Српске, укључујући и повезивање са Србијом, затим развој локалних заједница и локалне и регионалне економије, чиме се постиже једнака важност пројекта на локалном и нивоу цијеле Републике Српске.

Влада Републике Српске усвојила је Приједлог стратегије развоја социјалног становања у Српској /2020-2030. године/, која се доноси ради обезбјеђивања услова за одрживи развој социјалног становања у Српској.

Социјално становање у Републици Српској је дио стамбене политике Српске, којим се на системски начин обезбјеђују услови за рјешавање стамбеног питања свим физичким лицима која из различитих, а првенствено економских, социјалних и здравствених разлога нису у могућности да самостално обезбиједе стамбено питање на тржишту, које би било достојно човјека.

Сврха Стратегије је повећање повољнијих стамбених рјешења, проширење круга породичних домаћинстава као потенцијалних корисника који учествују у стамбеној потрошњи да би могли остварити право на овај вид становања, стамбено збрињавање рањивих категорија, као и осталих категорија обухваћених овом стратегијом.

Општи стратешки циљ Стратегије је да се обезбиједи доступно социјално становање на територији Републике Српске, те омогући приступ, по нижим цијенама, одговарајућег становања лицима која због различитих разлога не могу самостално ријешити стамбено питање, у складу са законским прописима којима су регулисана питања социјалног становања.