latinica  ћирилица
30/07/2020 |  14:14 ⇒ 20:06 | Аутор: СРНА

Митрополит Хризостом: Напад на цркву Свети Сава - напад на српски народ и СПЦ (ФОТО/ВИДЕО)

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом изјавио је да је напад на цркву Свети Сава у Блажују истовремено и напад на цјелокупну Српску православну цркву, а прије свега на српски народ.
Митрополит Хризостом у Блажују - Фото: РТРС
Митрополит Хризостом у БлажујуФото: РТРС

Митрополит Хризостом је истакао да је скрнављење и пљачка православне цркве у Блажују испланиран и осмишљен чин, јер пљачка није случајност, а није случајност ни обијање цркве.

-Највише нас жали чињеница да послије сваког оваквог чина, органи гоњења и правосудне институције изјаве да су починиоци оваквих дјела дјеца или омладина. Сада имају прилику да ухвате починиоце овог вандалског чина, на основу крви која је овдје пронађена, те да се адекватно казне - рекао је митрополит Хризостом након обиласка овог православног храма.

Он је позвао грађана Сарајева, посебно вјернике, да пријаве починиоце овог дјела, ако знају ко су, те апеловао на органе власти у Федерацији БиХ да посвете пажњу цркви у Блажују и да више не дозволе скрнављења светих храмова.

- Оваква дјела су, прије свега, њихова срамота, јер нису посветили пажњу и заштитили овај храм од вандала, разбојника и пљачкаша - рекао је митрополит Хризостом.

Митрополит дабробосански је рекао да ће Српска православна црква тражити и надокнаду материјалне штете, јер су напади на њене цркве постале честе појаве.

- Душа нас боли због овог вандалског чина, јер свака провала у цркву представља њено скрнављење. Морамо наћи духовну снагу да то у себи санирамо, да себе смиримо, да молимо Бога и Светога Саву да нас охрабре, да и поред оваквих увреда и даље останемо оно што јесмо - православни Срби, свештеници, посебно овдје у Блажују, Илиџи, Сарајеву, да нас не поколебају овакви поступци - рекао је митрополит Хризостом.

Видно потресен и забринут овим догађајем, митрополит Хризостом је рекао да је данас дошао да охрабри српски народ и свештенство у Блажују, да покаже њихово јединство, те изразио наду да се овакав немили догађај више неће поновити.

Он је подсјетио да је црква Светог Саве у Блажују други пут ове године оскрнављена, те да је дуго времена на мети разбојника и вандала који долазе да Србе и српско свештенство, прије свега, повриједе, а не само покраду.

- Материјално се лако надокнади, али та духовна повреда бића српског народа и цркве Божије представља велику штету, јер је ријеч о великој боли и патњи коју ми доживљавамо - истакао је митрополит дабробосански.

Митрополит Хризостом у Блажују (Фото: РТРС)

Он истиче да је Блажуј био за српски народ Сарајева и Сарајевског поља од веома великог значаја, као што је Космет за цио српски народ и да је јако жалосно да се ово дешава.

- Блажуј и храм Светог Саве били су једно од најсређенијих српских мјеста, а храм Светог Саве у њему је подигао митрополит Георгије Николајевић који је и сахрањен у порти цркве - подсјетио је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом у Блажују (Фото: РТРС)

Министар за људска права и избјеглице у Савету министара Милош Лучић поновио је да напади на вјерске објекте не доприноси помирењу народа у БиХ, а повратницима не уливају сигурност, посебно Србима који желе да се врате у Блажуј, те изразио наду да ће се пронаћи починиоци овог вандалског чина и адекватно казнити.

- Министарство ће, у сарадњи са ресорним федералним министраством, издвојити одређена средства да се колико-толико надокнади материјална штета храму Светог Саве у Блажују - истакао је Лучић, те додао да би у наредном периоду требало да буду инсталиране камере које ће покривати ово цркву.

Парох блажујски Дарко Даниловић уочио је 27. јула ујутро да је црква Светог Саве у Блажују опљачкана и да су украдене највредније ствари - свети тасови, позлаћени крстови, те шест кандила, али и други реквизити који се налазе у сваком православном храму.

На одваљеним вратима храма уочени су трагови крви, те алата којима је обијена црква.