latinica  ћирилица
30/07/2020 |  14:49 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

У Трнову и на Рогоју обиљежено страдање Срба (ВИДЕО)

Полагањем вијенаца и парастосима код централног споменика у Трнову и на Рогоју данас је обиљежен Дан страдања српског становништва ове општине, у којој је током одбрамбено-отаџбинског рата настрадала 101 невина цивилна жртва, а за одбрану огњишта живот положило 130 трновских бораца.
Трново - обиљежавање - Фото: СРНА
Трново - обиљежавањеФото: СРНА

Вијенце су положили изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Бошко Томић, начелници општина Трново и Калиновик Драгомир Гаговић и Милева Комленовић, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, те представници организација погинулих бораца и несталих цивила Трнова, Борачке организације Калиновика и Гацка.

Томић је изјавио новинарима да је много цивила и бораца страдало у овом мјесту и да је тужно да су 20 села око Трнова, која су била махом насељена Србима, данас пуста.

- Ниједног Србина нема, па се поставља питање ко је протјеран са ових простора БиХ – нема нас 140.000 у Сарајеву – а прича се о неком наводном етничком чишћењу који су наводно Срби починили - рекао је Томић.

Он је подсјетио да је на Петровдан 1992. године Трново пало у руке непријатељу да би га јединице Војске Републке Српске ослободиле након годину дана.

- Јединица у којој сам био ушла је у Трново уочи Петровдана. Биле су огромне жртве, много цивила и бораца је страдало у овом мјесту - истакао је Томић.

Он је додао да на младим остаје да се сјећају људи који су положили животе и да је непходно борити се за Републику Српску, образ, спас и достојанство српског народа.

- Све више у свијету долази до спознаје истине о томе шта се догађало за вријеме одбрамбено-отаџбинског рата. Из различитих архива излазе на видјело многи подаци који су нама и тада били јасни, а други су нас окривили за све - рекао је Томић.

Предсједник Удружења породица погинулих бораца и несталих цивила Трнова Горан Тимотија рекао је да је за 101 невину цивилну жртву и 130 трновских бораца подигнут споменик у центру ове локалне заједнице и напоменуо да су то само Трновљаци који су рођени и страдали у овом граду јер је Трново падало два пута и у одбрану овог мјеста погинуло је више од 700 људи.

- Тренутно се још води процес на Суду БиХ против Едхема Годињака. Породице погинулих бораца и несталих цивила страхују да нико неће бити осуђен за патњу њихових најближих. Представници другог ентитета тврде да су само они страдали. Ко је побио 101 цивила у Трнову? - рекао је Тимотија.

Према његовим ријечима, ово обиљежавање се организује заједно са општином Калиновик и на Рогоју јер су на том споменику уписана имена бораца и цивила који су у збијегу из Трнова покушали да се домогну слободне територије у Калиновику.

- Сви који су 30. јула 1992. године кренули да бјеже путем ка Калиновику убијени су. Прошли су само они који су кроз шуме побјегли. Такође је убијен и свештеник на пет километара од Трнова - рекао је Тимотија.

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић најавио је да ће након подизања спомен-обиљежја у центру ове локалне заједнице за страдале у одбрамбено-отаџбинском рату кренути у рестаурирање и уређење споменика жртвама Другог свјетског рата.

- Подизање спомен-обиљежја је минимум што смо могли учинити за породице погинулих - рекао је Гаговић, који је на данашњи дан 1992. године тешко рањен.

Начелник општине Калиновик Милева Комленовић истакла је да и данас осјети горчину што нико није процесуиран за злочине које су почињени над српским становништвом.

- Рогој је свето мјесто на којем би нам дјеца требала да уче историју - истакла је Комленовићева.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Лучић рекао је да је дошао да се поклони новомученицима Трнова који су страдали у страшним мукама које су им нанијеле комшије које ни до данас нису одговарале за злодјела.

Славојка Драговић, чији је син Првослав погинуо на Рогоју прије 28 година, рекла је да су успомене и данас живе и да никад неће моћи да га прежали.

- Тешко мајкама! Удавили су ми сина овдје. Годину дана је лежао мртав овдје када смо му кости покупили и сахранили у породично гробље. Можда су нам све комшије урадиле, а сада сједимо с њима и пијемо кафу. Мој Првослав је био овдје годину дана, само су га загрнули земљом. Када сам дошла да га спакујем у врећу, отпала је глава. Нема очију, нигдје ни меса, само гдје је био опасач - рекла је Драговићева.

Мирослав Вуковић, некадаших припадник Гатачке бригаде, рекао је да се данас, када се сјећа својих сабораца чија су имена уписана на споменик у Рогоју, осјећа поносно и тужно.

- Наших 17 бораца је погинуло на калиновачком ратишту. Док смо живи то нећемо заборавити јер смо дијелили и добро и зло са овим људима из Трнова и Калиновика - додао је Вуковић.

Парох трновски јереј Његослав Јелисић изразио је увјерење да би се ове године, да је другачија епидемиолошка ситуација, окупило много више вјерујућег народа како би обиљежили страдања Срба Трнова.

Према броју погинулих у односу на број становника, Трново је друга општина у Републици Српској која је највише страдала у протеклом рату.