latinica  ћирилица
30/07/2020 |  15:26 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

У октобру почиње градња вјетроелектране "Гребак"

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић данас је, током посјете локацији вјетроелектране "Гребак" у Невесињу са представницима инвеститора и општине, најавио да ће изградња овог првог вјетропарка у Републици Српској, вриједног 130 милиона КМ, почети у октобру.
Невесиње: Ђокић посјетио локацију вјеторелектране "Гребак" - Фото: СРНА
Невесиње: Ђокић посјетио локацију вјеторелектране "Гребак"Фото: СРНА

Ђокић је нагласио да је циљ био помоћи инвеститору.

- Било је застоја и неразумјевања према овом пројекту, али то је сада иза нас. Инвеститор ће одржати дато обећање и у октобру ће почети радови за изградњу вјетропарка - изјавио је Ђокић.

Он је истакао да је ова инвестиција од великог значај за Републику Српску јер ће у билансима укупно произведене електричне енергије у Републици Српској овај објекат производњом око 50 мегавата инсталисане снаге битно утицати на структуру укупно произведене електричне енергије, односно повећати обим енергије која се добија из обновљивих извора.

- Друга важна чињеница је да овај пројекат има изузетно велику вриједност од око 130 милиона КМ, а у реализацији пројекта ће учествовати локалне компаније, односно домаћи подизвођачи. Након изградње овог објеката имаћемо концесиону накнаду од око милиона КМ на годишњем нивоу - нагласио је Ђокић.

Он је додао да је ово само једна у низу изградње вјетроелектрана, те да ће се на подручју Невесиња на локалитету Трусина градити још један вјетропарк.

- Ту ћемо обновити концесиони поступак и добити новог инвеститора већ у овој години. Читаво херцеговачко подручје има потенцијал да се изгради још неколико вјетроелектрана, али та изградња је условљена капацитетом преносне мреже, што значи да "Електропренос" треба да крене у развој капацитета како би могли прихватити енергију са оваквих објеката - навео је Ђокић.

Министар је нагласио да ће у Херцеговини бити грађено и неколико соларних електрана.

- Прије двадесетак дана смо потписали концесиони уговор за соларну електрану. Такође, "Електропривреда Републике Српске" је добила концесију за изградњу соларне електране на подручју Требиња, а имају концесију и за изградњу вјетроелектране "Хргуд" на подручју Берковића. Изградњом вјетропаркова и соларних паркова биће битно повећана производња електричне енергије у Републици Српској и отворен вишемилионски инвестициони циклус - нагласио је Ђокић.

Он је рекао да је свака иневстиција важна и захвалио њемачком инвеститору што је изабрао Републику Српску за инвестирање.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић истакао је да је ово један у низу енергетских пројеката на подручју Невесиња који ће донијети доста добра општини.

- Сама инвестиција је од више од 100 милиона КМ. То пуно значи за домаће фирме које ће изводи радове, за људе на чијој ће се земљи градити, али и општину која ће годишње имати око милион КМ прихода од овог вејтропарка. Тај новац планирамо да уложимо у друге инвестиције - навео је Авдаловић.

Он је захвалио инвеститорима што су избарали Невесиње и Републику Српску да граде први вјетропарк и нагласио да ће општина пружити сву потребну помоћ инвеститру како би у октобру почели радови.

Представник инвеститора из Њемачке и директор ВЕ "Гребак" Адмир Рахимић захвалио је Влади Републике Српске и локалној заједници на подршци и потврдио да радови почињу у октобру.

- Вјетроелектрана је снаге 50 мегавата, а инвестиција вриједна око 130 милиона КМ. У преговорима смо са два призвођачима турбина, а фирма Сименс се у задњим преговорима истакла као потенцијални партнер. Ми ћемо радити турбине са најновијом технологијом Сименса. Турбине ће бити снаге 6,6 мегавата, тако да ће се број турбина смањити на осам. Годишња производња ће бити око 150 мегавата - додао је Рахимић.

Он је изразио наду да ће до средине 2022. године овај вјетропарк бити прикључен на мрежу.