latinica  ћирилица
30/07/2020 |  15:41 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Конкретним мјерама заштитити домаћу производњу

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац примио је данас у Сарајеву представнике Удружења пољопривредних произвођача у БиХ, са којима је разговарао о заштити домаће производње.
Воће и поврће - Фото: Screenshot
Воће и поврћеФото: Screenshot

У фокусу састанка, којем су присуствовали и представници надлежних министарстава из Републике Српске и Федерације БиХ, била је неопходност анализе оправданости увођења заштитних мјера за увоз свјежег и расхлађеног меса говеда и свиња у БиХ.

Кошарац је изразио потпуну опредијељеност за заштиту домаће производње, уз поштовање међународних уговора чији је потписник БиХ.

- Неопходно је наставити са подршком домаћим капацитетима користећи доступне спољнотрговинске механизме у оквиру постојећих међународних уговора, али и политика надлежних ентитетских министарстава - поручио је Кошарац.

Он је истакао да би домаћу производњу требало подржати конкретним мјерама, те да ће, у складу са надлежностима, упутити допис амбасадору Турске у БиХ, у којем ће затражити да отворена квота за извоз меса из БиХ са садашњих 3.000 тона буде повећана минимално за додатних 2.000 тона меса, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Као једну од мјера заштите домаће производње, Кошарац је најавио и наставак преговора за извоз домаћих производа на тржиште ЕУ.

- Ово питање интензивираћемо у разговорима са представницима Делегације ЕУ, након што у БиХ буде окончан процес одговарања на упитник за извоз меса на тржиште ЕУ - рекао је Кошарац.

Кошарац је нагласио да ће од Канцеларије за ветеринарство БиХ затражити појачане контролне активности у вези са увозом свјежег и расхлађеног меса у БиХ.

Представници Удружења пољопривредних произвођача у БиХ констатовали су да је пандемија вируса корона утицала на знатно умањење унутрашњег конзума, што је додатно оптеретило домаће произвођаче, кланичаре и трговце, наведено је у саопштењу.