latinica  ћирилица
30/07/2020 |  18:24 | Аутор: СРНА

Главни инспектор: Италијански отпад у Дрвару није опасан

Главни еколошко-урбанистички инспектор федералне Управе за инспекцијске послове Ејуб Салкић рекао је да је анализом утврђено да италијански отпад у Дрвару није медицински и опасан, као и да је легално увезен, али нелегално депонован.
Дрвар - отпад у Грмечу (Фото: FB/Marko Zarac) -
Дрвар - отпад у Грмечу (Фото: FB/Marko Zarac)

Салкић каже да је ријеч о категорисаном текстилном отпаду из фабрике текстила са подручја сјеверне Италије који због проблема није завршио тамо гдје је требало - у Индустријској зони Пасијак, па се зато и сматра нелегалним.

- Отпад је депонован тамо гдје није требало - у Дрвару, Босанском Грахову, на два локалитета у Бихаћу, а пет камиона је отишлу у Кисељак и Бусовачу. Изашли смо на терен, сачинили записнике и узели узорке материјала - рекао је Салкић.

Он је навео да су узорци показали да није ријеч о медицинском нити опасном материјалу.

Салкић каже да отпад јесте из регије у којој је било највише заражених вирусом корона, али да он нема везе с тим, те да је категорисан у складу са законом.

Покренуте су активности да Италија и фирме које су га превезле преузму назад тај отпад, а тужилаштво је покренуло поступак.

Уколико се тужилаштво изјасни да нема основа за рад на том случају, каже Салкић, фирма која је увезла отпад биће прекршајно кажњена.

- Наређено им је да у року од 30 дана прикупе сав отпад и збрину на једном локалитету, ако не могу нека им помогу извозници и италијанска Влада. Ако не, онда ћемо о трошку инвеститора збринути отпад - рекао је Салкић.

Отпад је ограђен и тренутно га на свим локацијама чува полиција.