latinica  ћирилица
30/07/2020 |  18:35 | Аутор: СРНА

Јун зеленим пијацама донио промет већи од милион КМ

Вриједност продаје пољопривредних производа на зеленим пијацама у Републици Српској у јуну била је 1,26 милиона КМ, што је за 27,8 одсто више него у мају, подаци су Републичког завода за статистику.
Пијаца - Фото: РТРС
ПијацаФото: РТРС

Највећи дио јунског промета од 427.409 КМ остварен је продајом поврћа, те 306.989 КМ од продаје воћа.

Вриједност продаје поврћа у јуну већа је за 45,8 одсто, а воћа за 24,8 одсто у односу на мај.

Продајом млијека и мљечних производа остварена је вриједност од готово 150.000 КМ, а живине и јаја више од 90.000 КМ.

Агроекономиста душко Граковић рекао је да не изненађују подаци о двоцифреном процентуалном повећању продаје на пијацама у јуну у односу на мај с обзиром на приспјеће сезонских производа, посебно пољопривреде и воћарства.

- Оно што се показује као тренд то је пад ако се посматра вриједност продаје по мјесецима у овој години у односу на исте прошлогодишње периоде. То у овом случају може бити из два разлога – први у показаној промјени понашања потрошача да своје потребе за производима више задовољавају у маркетима и супермаркетима у односу на пијаце - навео је Граковић.

Он је додао да други разлог може бити и пандемија вируса корона, гдје је забиљежен мањи број долазака лица са ових подручија која раде, али и живе у иностранству и који, такође, учествују у куповини на домаћи пијацама приликом свог боравка на овим просторима.