latinica  ћирилица
30/07/2020 |  18:55 ⇒ 19:57 | Аутор: СРНА

Српска страна послала поруку да се са Београдом не разговара ултиматумима

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да је српска страна на техничким разговорима са представницима Приштине у Бриселу послала снажну поруку да се са Србијом не разговара језиком уцјена и ултиматума, те истакао да се крајем августа очекује наставак дијалога.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

- Послали смо снажне поруке приштинској страни и међународним посредницима да се са Србијом не разговара језиком ултиматума. Ко тако нешто покуша, добиће јасну поруку шефа државе, Владе и народа Србије - истакао је Ђурић.

Он је навео да је разговарано о економској сарадњи и рјешавању питања расељених и избјеглица.

Према његовим ријечима, двије стране се нису око много чега договориле, али јесу да наставе разговоре, те истакао да ће се разговарати не о измишљеним темама, поготово не о независности, него о питањима која могу да значе сарадњу двије стране.

Ђурић је рекао новинарима након данашње рунде преговора, да је приштинска страна покушала да уручи српској делегацији "неки папир" о наводном кршењу Цефта споразума, што је српска страна одбила, наводећи да је дошла да разговара о конкретним стварима, а не да се свађа.

Он је нагласио да је данас послата и јасна порука да ће Београд, ако Приштина буде ишла ка новим признањима и чланству у међународним организацијама, радити на петостурко већем повлачењу признања и спречавању уласка у међународне организације.

- Био је веома тежак разговор, у којем је српска страна демонстрирала озбиљну посвећеност заштити српских националних интереса, али и посвећеност дијалогу - истакао је он.

Ђурић је рекао да је на састанку захтијевао да Приштина престане са лажима о садржини ових разговора, односно са тврдњама да се разговара о независности Косова, а не само о нормализацији и олакшавању живота обичних људи.

- Жао ми је што морам да их разочарам, не воде се и неће се водити, него о нормализацији односа - истакао је Ђурић.

Он је навео да је српска страна тражила од међународних предстанвика да буду транспарентији о ономе о чему се разговара, а не да се од приштинских званичника слушају лажи, којима покушавају да подрију разговор.

Ђурић је навео да су на састанку двије стране покушале да приближе ставове и створе институционални предуслов да се уради нешто у вези са повратком избјеглих и расељених лица на Космет, гдје је стопа повратка од 1,9 одсто изузетно ниска.

Када је ријеч о економској сарадњи Београда и Пришитне, Ђурић је истакао да је став српске стране да треба либерализовати проток робе, услуга, капитала и људи и дефинисати кључне инфраструктурне пројекте за наредни период.

Он је рекао да је српска делегација дошла добро припремљена, са приједлозима и аргументима и да је штитила у сваком тренутку интересе и достојанство Србије, те да је урађен добар посао, али да је важно да се отвара чак хипотетичка могућност да се проблеми рјешавају на миран начин.

Ђурић је рекао да је српска делегација данас за преговарачким столом сједила са неупоредиво више самопоуздања због снажне политичке подршке предсједника Србије Александра Вучића, као и због економски јаке Србије, која има новца за инфрастуктурне пројекте и не зависи ни од чије милостиње и помоћи.

- Живјећемо Срби и Албанци на Космету 100, 200, 300 година, али постоји потреба да елиминишемо мржњу. Боље да се ми овдје свађамо, него комшија са комшијом на терену - додао је Ђурић.