latinica  ћирилица
30/07/2020 |  19:08 ⇒ 31/07/2020 | 07:04 | Аутор: РТРС

Требиње: Километарске пожарне линије (ВИДЕО)

На подручју Требиња и даље је активан пожар, који је прије два дана избио у рејону насеља Бањевци. Ватра за сада не угрожава људе нити имовину, а пожарне линије су на неприступачном терену. У гашењу учествује и Хеликоптерски сервис Републике Српске, који ће дејствовати поново у вечерњим сатима.
Пожар (Фото: trebinjelive.info) -
Пожар (Фото: trebinjelive.info)

Километарске пожарне линије активне су на наприступачном терену у рејону села Јасен, Врбно и Будоши.

Ватрогасцима гашење отежавају неповољан вјетар и високе температуре ваздуха. Ватра се у једном тренутку била спустила до магистралног пута Требиње - Билећа, у селу Јасен. Тај крак пожара брзо је стављен под контролу, а саобраћај се одвијао успорено због густог дима, па је интервенисала и полиција.

- Активна је пожарна линија на Јасену и спушта се ка Врбном и даље према Нецвијећу. Терен је неприступачан, експлозије се дешавају свако мало, углавном заосталих бомби и из Другог свјетског рата. Очекујемо моменат да се ватра приближи и да буде доступна ватрогасцима за гашење - рекао је Спасоје Росић, комнадир Територијалне ватрогасне јединице Требиње.

На терену су ватрогасци, мјештани, припадници Цивилне заштите, радници Електро Херцеговине који улажу велике напоре да пожар ставе под контролу. Велика помоћ стигла је из ваздуха. Хеликоптер је дејствовао.

Са петанестак налета испресијецана је пожарна линија на више мјеста. Хеликоптер ће гасити пожар и вечерас.

- Хеликоптер и даље остаје ту на гашењу ватре и требало би да стално буде стациониран је је угроженсот на овом подручју највећа - навео је Стеван Бекан, директор ЈУ "Екологија и безбједност" Требиње.

Даљи развој ситуације, објашњавају ватрогасци, зависи од вјетра. Дежураће на пожариштима током ноћи и бранити да се линије не прошире према кућама и имовини.