latinica  ћирилица
30/07/2020 |  19:14 ⇒ 31/07/2020 | 07:50 | Аутор: РТРС

За дионицу ауто-пута Вукосавље - Брчко 600 милиона КМ (ВИДЕО)

Влада Републике Српске донијела је одлуку о финансирању дионице ауто - пута Вукосавље Брчко у вриједности од 600 милиона КМ и улагању 10 милиона у објекте Универзитетског града Бањалука. Усвојена је и Информацију о подстицајима за повећање плата привредним субјектима за прошлу годину.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

Влада је донијела одлуку о финансирању, пројектовању и изградњи 33 километра дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко.

Вриједност инвестиције је 600 милиона , а како је саопштено, такмичарским дијалогом ће бити одређени детаљи пројекта.

На сједници је одобрено и 10 милиона КМ за инвестиције у Универзитетски град Бањалука.

- Средства се односе на завршетак изградње зграде за потребе смјештаја Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета и Шумарског факултета, завршетак опремања Позоришне сцене у Студентском дому Павиљон четири и изградњу Едукативног центра за предшколско образовање - наводи се у саопштењу Владе Српске.

Влада је усвојила и Стратегију развоја социјалног становања којим је, у оквиру Регионалног програма до сада изграђено око 1.360 станова за избјегле и расељене који нису вратили у власништво или продали имовину нити су правично обештећени.

- До краја имплементације Регионалног стамбеног програма и ЦЕБ пројекта очекујемо да ће бити смјештено још толико породица. До краја године ћемо завршити још око 250 станова у више градова и општина - рекао је Марко Аћић, в.д. директора Секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске.

Власници ових станова су локалне заједнице, а корисници плаћају закупнину која не може бити већа од марке по квадратном метру.

- Корисници права социјалног становања, начин додјеле, управљање, одржавање, својина, закупнина и остале обавезе, све су то сегменти ове Стратегије - појашњава Радован Грајић, начелник Одјељења за социјално становање и управљање смјештајним капацитетима Секретаријата за расељена лица и миграције Српске.

Влада је усвојила Информацију о подстицајима за повећање плата радника од јула до децембра прошле године.

Подстицај у износу од 3,2 милиона марака исплаћен је за 450 привредних субјеката са 13.000 радника у 39 локалних заједница.