latinica  ћирилица
30/07/2020 |  19:18 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

У октобру изградња прве вјетроелектране у Српској (ВИДЕО)

Изградња прве вјетроелектране у Републици Српској, требало би да почне у октобру, на локалитету Гребак код Невесиња, потврдио је министар Петар Ђокић, обилазећи локалитета будућег вјетропарка. Ово ће бити највећа започета инвестиција у области енергетикеу Српској, у овој години, у вриједности од 130 милиона марака.
Вјетроелектрана - Фото: РТРС
ВјетроелектранаФото: РТРС

Вјетропарк ће градити инвеститор из Њемачке, након што је проведена потребна процедура и издата концесија.

Припремни радови, уређење инфраструктуре и градња, требало би да почну у октобру.

- Ова је инвестиција од великог значаја за Републику Српску зато што ће у билансима укупно произведене електричне енергије, са око 50 мегавата инсталисане снаге, битно утицати на структуру произвведене енергије и повећати обим из обнвољивих извора - рекао је Петар Ђокић, министар енергетике и рударства у Влади Републике Српске.

У изградњу би требало да буде укључена домаћа грађевинска оператива. Општина би, на име концесионе накнаде, годишње требало да приходује око милион марака.

- Ми планирамо да тај новац уложимо у нове инвестиције, пољопривреду и развој. Радујемо се почетку радова у јесењим мјесецима, да би овај вјетропарк био на мрежи 2022. године - навео је Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње.

Истраживања су показала изузетне потенцијале вјетроенергије.

- Ми увијек идемо на потенцијале вјетра, овдје су услови изванрердни. Радује нас што смо дошли у фазу да причамо о почетним радовима на пројекту - истакао је Адмир Рахимић, директор ВЕ Гребак д.о.о.

До јесени би требало да буде завршен процес експропријације око педесет хектара земљишта. Годишња производња из ВЕ Гребак процјењује се на око 130 гигаватчасова струје.