latinica  ћирилица
31/07/2020 |  08:00 | Аутор: СРНА

На дионицама са радовима могући краћи застоји

У Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћај се на већини путева одвија редовно, а краћи застоји могући су на дионицама гдје су у току радови.
Путеви - Фото: РТРС
ПутевиФото: РТРС

Због високе дневне температуре из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике савјетују возачима да путовања планирају у раним јутарњим или каснијим послијеподневним часовима, да праве чешће паузе током путовања и вожња прилагоди условима на путу.

Из АМС савјетују опрезну вожњу, обавезно држање одстојања између возила, те избјегавање ризичног претицања.

Због одржавања ауто-трка у оквиру манифестације "4.август Војковићи 2020", саобраћај ће сутра бити обустављен на дионици магистралног пута Војковићи - Крупац од 9.00 до 18.00 часова.

За вријеме обуставе, саобраћај ће бити преусмјерен на алтернативне путне правце.
У току су радови асфалтирања на дионици магистралног пута Брчко - Бијељина од кружног тока "Илићка" до табле града "Брчко" у мјесној заједници Гредице.

За вријеме радова саобраћај ће бити регулисан наизмјеничним пропуштањем возила и помоћу свјетлосне саобраћајне сигнализације.

У току је изградња пјешачке стазе на дионици магистралног пута Шамац један - Гребнице у мјесту Тишина због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Из АМС возачима скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују привремено постављену сигнализацију.

На релацији Туњице - Бањалука - Хан Кола - Мркоњић Град /Горња Пецка/ и на релацији гранични прелаз Клобук – Билећа - Гацко - Фоча - међуентитетска линија Трново - међуентитетска линија Богатићи - међуентитетска линија Добриња кретаће се ванредни превоз и возачима је упућена молба за опрезнију вожњу и да поштују упутства лица из пратње.

Због радова на постављању интелигентних транспортних система /ИТС/ измијењен је режим саобраћаја на дионици ауто-пута Градишка - Бањалука.

За вријеме радова, саобраћај је регулисан привременом сигнализацијом.

На магистралном путу Љубиње - Требиње, дионица Галичићи - Мркоњићи, саобраћај је обустављен у времену од 8.00 до 14.00 часова.

За вријеме обуставе возила се преусмјеравају на пут Столац - До - Берковићи - Кривача - Билећа - Требиње.

На регионалном путу Црна Ријека - Бјелајце саобраћај је обустављен у времену од 8.00 до 16.00 часова.

На магистралном путу у Власеници измијењен је режим у одвијању саобраћаја због изградње пословног објекта.

У току су радови на систему јавне расвјете у граду Приједору на магистралним и регионалним путевима на том подручју.

Због изградње водоводне мреже, на подручју Приједора режим саобраћаја биће измијењен на регионалном путу Ламовита - Стари Мајдан.

Режим у одвијању саобраћаја измијењен је на дионици магистралног пута Бањалука - Стари Мајдан у мјесту Радосавска због радова на проширењу водоводне и мреже за прикупљање отпадних вода.

На дионици магистралног пута Бањалука два - Српске Топлице, за вријеме изградње моста преко ријеке Врбас, измијењен је режим саобраћаја и регулисан привременом сигнализацијом.

У Броду је измијењен режим одвијања саобраћаја због изградње кружне раскрснице на магистралном путу који се спаја са улицом Бродског батаљона.

Због деминерских радова на магистралном путу Пелагићево - Градачац, у мјесту Турић Просјек повремене су обуставе саобраћаја у времену од 8.05 до 15.05 часова.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод - Оџак у мјесту Клакар Доњи у времену од 8.15 до 15.05 часова повремене су обуставе саобраћаје, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента - Подновље, на деминерском радилишту "Горњи Божинци" у времену од 8.15 до 15.05 часова повремене су обуставе саобраћаје, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

Због изградње раскрснице на дионици магистралног пута Горња Вијака један - Дервента и дионици регионалног пута Горња Вијака један - Горња Вијака два измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Због радова на раскрсници на споју ауто-пута Бањалука - Добој и магистралног пута Јоховац - Руданка измијењен је режим одвијања саобраћаја том магистралном путу, као и на дионици Модрича један - Вукосавље /Јакеш/ - Подновље - Шешлије - Јоховац -Руданка - Добој - граница Републике Српске /ФБиХ /Каруше/.

У току је изградња мале хидроелектране "Крупац" на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац - граница Републике Српске /Богатићи/, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком.

Због радова на магистралном путу Дрињача - Милићи - Власеница измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице, па су радним данима у времену од 7.00 до 17.00 часова повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Црна Ријека - Бјелајце саобраћај је обустављен у времену од 8.00 до 16.00 часова.

Ван времена обуставе, саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком.

На регионалном путу Укрина - Клупе, у мјесту Шњеготина у току је реконструкција пута и другог моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично једном траком.

Због клизишта, једном траком наизмјеничним пропуштањем возила саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

На дијелу регионалног пута Угљевик - Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном саобраћајном траком, док се и на регионалном путу Прибој - Лопаре, у мјесту Прибој, преко моста на Лабуђанској ријеци, саобраћај због оштећења моста, одвија наизмјенично једном траком.

У току су и радови на дионици регионалног пута Шековићи - Цапарде и саобраћај се одвија наизмјенично једном коловозном траком.

На регионалном путу Површнице - Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због клизишта, одвија једном траком наизмјенично.

Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна - Брезици, на подручју општине Нови Град, саобраћај се одвија једном траком.

На подручју ФБиХ поводом вјерског празника од поноћи до 24.00 часа забрањен је превоз експлозивних материја.

Због радова обустављен је саобраћај у тунелима Винац на дионици Јајце - Доњи Вакуф и Јасен на магистралном путу Прозор - Јабланица, а у функцији су алтернативни правци.

Због радова на мосту у мјесту Рељево на дионици магистралног пута Јошаница - Рајловац, као и на мосту преко ријеке Дрине у Горажду саобраћај је обустављен и преусмјерен на алтернативне правце.

Радови су у току и на магистралним путевима Сребреник - Шићки Брод, на мосту преко ријеке Тиње у мјесту Дреник, и Олово - Семизовац на два моста преко Љубине, као и на петљи Блатуша, код Зенице, а на тим локацијама саобраћај се одвија успорено.

На граничним прелазима нема дужих чекања.

Улазак у БиХ за држављане земаља ЕУ и земаља "шенген зоне" омогућен је уз негативан пи-си-ар тест /ПЦР/ на вирус корона који не смије бити старији од 48 сати.

Странци који су у браку са БиХ држављанином/ком уз показ вјенчаног листа могу ући у БиХ без теста.

Исто важи и за дјецу страних држављана, чији је један од родитеља држављанин БиХ /за малољетну дјецу уз показивање родног листа/.

БиХ отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори.

Одлука се односи само на грађане те три државе, док држављани осталих земаља у БиХ могу ући уколико имају оправдане разлоге и негативан тест на ковид-19, не старији од 48 часова.

На граничним прелазима Хум и Метаљка није дозвољен улазак у Црну Гору, док је гранични прелаз Делеуша од раније затворен због радова.

Улазак у Црну Гору из БиХ могућ је само уз обавезни пи-си-ар /ПЦР/, ЕЛИСА или ЕЦЛИА тест стар максимално 48 часова.

Дјеца до пет година не морају имати урађен неки од тих тестова како би ушли у Црну Гору.

Транзит кроз Црну Гору без посједовања ПЦР или ЕЛИСА теста омогућен је уз контролу времена уласка, проласка контролних пунктова и изласка, без задржавања у Црној Гори.

Србија је отворила своје граничне прелазе за путнички и робни саобраћај без неопходног теста на вирус корона и дозволе комисије.