latinica  ћирилица
31/07/2020 |  09:39 ⇒ 12:18 | Аутор: СРНА

Зајцев: Вашинтон наоружава Приштину на штету мира на Балкану

Русија са жаљењем и забринутошћу прати информације о америчким испорукама наоружања и војне технике властима у Приштини, рекао је замјеник портпарола Министарства спољних послова Русије Алексеј Зајцев.
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова) -
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова)

- Позивамо све који нису равнодушни према ситуацији на Балкану и будућности тог осјетљивог региона да не дозволе кораке који су бременити његовом дестабилизацијом, повећањем експлозивног конфликтног потенцијала", рекао је Зајцев на брифингу - саопштено је из Амбасаде Русије у Београду.

Зајцев је указао да Вашингтон отворено шаље наоружање властима у Приштини "на штету међународних напора који су усмјерени на обезбјеђење мира и стабилности на Балкану и стога нису компатибилни са милитаризацијом самопроглашеног Косова".

Он је нагласио да се замисао Вашингтона састоји у томе да помогне косовским Албанцима да формирају сопствену "војску", али да се тиме грубо крше тачке Резолуције 1244 Савјета безбједности УН, која предвиђа управо демонтажу било којих милитаризованих формација косовских Албанаца, допуштајући присуство у тој покрајини искључиво међународног мировног контингента.

Медији су раније пренијели да постоји тајни уговор Вашингтона и Приштине, према којем је на подручје Косова и Метохије стигао контингент оклопних возила које су власти у Приштини купиле од САД.

Командант тамошњих безбједносних снага Рахман Рама потврдио је да је други дио контингента оклопних возила из САД стигао протеклог викенда.