latinica  ћирилица
31/07/2020 |  10:33 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

Од сутра олакшице за труднице и многе друге осигуранике

Фонд здравственог осигурања Републике Српске од сутра почиње да финансира нове лијекове који се издају на рецепт, и то за хроничне опструктивне болести плућа, док ће трудницама у потпуности финансирати лијек "дидрогестерон", за који су до сада морале да издвајају партиципацију од осам КМ.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Лијек "дидрогестерон", који се користи за спречавање побачаја и одржавање ризичне трудноће, од 1. августа биће на листи А, док је до сада био на листи Б и труднице су га морале доплаћивати, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Из Фонда подсјећају да су прошле године почели да финансирају лијек "утрогестан" /прогестерон/, који је, такође, намијењен за одржавање трудноће и веома често се препоручује у трудноћи.

На листу Б лијекова који се издају на рецепт уврштен је прашак за инхалацију "аклидинијум", као и двокомпонентни лијек за хроничне опструктивне болести плућа "индакатерол плус гликопиронијум бромид".

За већи број обољелих од ријетких болести од сутра биће доступнији дијететски препарати "инфантрини", "нутрини дринк", "нутри дринк", "нутрибел", "фребини енерџи" и други који су до сада о трошку Фонда могли да користе само обољели од појединих ријетких обољења.

Фонд је уважио приједлог Комисије за ријетке болести и проширио листу лијекова које осигураници могу да подижу на рецепт и без доплате.

Ријеч је о обољелим од Ретовог синдрома, Батенове болести, глутарне ацидурије, Едвардсовог синдрома, те менталне ретардације.

- Ово је још један искорак када је у питању инситуционална подршка обољелим од ријетких болести јер је Фонд још 2017. године све обољеле регистроване у Центру за ријетке болести ослободио плаћања партиципације - истичу у Фонду здравственог осигурања Републике Српске.

Из Фонда подсјећају да су лијекови који се налазе на листи А у потпуности доступни о трошку Фонда за оне категорије осигураника које су ослобођене плаћања партиципације - дјеца до 15 година, породиље, труднице, старији од 65 година, добровољни даваоци крви који су дали крв више од 10 пута и слично, док они који нису ослобођени ове обавезе плаћају партиципацију 10 одсто.

За лијекове који се налазе на листи Б сви осигураници без изузетка плаћају партиципацију у износу од 50 одсто.

- Фонд финансирањем нових лијекова на рецепт потврђује свој континуитет у смислу унапређења здравствене заштите осигураника, посебно када је ријеч о увођењу и финансирању савремених терапија које до сада нису били дио обавезног здравственог осигурања - наведено је у саопштењу.

Из Фонда су нагласили да су поједностављене бројне процедуре, а здравствена заштита готово у свим сегментима је доступнија и квалитетнија.