latinica  ћирилица
31/07/2020 |  11:17 | Аутор: СРНА

Кукуруз у добром стању, соји и сунцокрету потребна киша

На подручју Градишке, Српца и Лакташа засијано је око 30.000 хектара кукурузом који је у добром стању и у фази наливања зрна, а кишни периоди у посљедња два мјесеца повољно су утицали на његов раст и развој, рекао је Срни виши стручни сарадник за ратарство и повртарство Ненад Ерцег.
Црвенило кууруза - Фото: РТРС
Црвенило куурузаФото: РТРС

Ерцег је истакао да је у доста добром стању и соја која је на овом подручју засијана на око 1.500 хетара и у фази је цвјетања, формирања махуна и наливања зрна.

- У овом сушном периоду за соју би било добро да падне киша, јер она сад највише утиче на принос и квалитет зрна. Киша би добро дошла и за сунцокрет, који је на подручју ове три локалне заједнице засијан на 500 хектара. Сунцокрет је у доста добром стању и у фази формирања зрна - истакао је Ерцег, који је виши стручни сарадник за ратарство и повртарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Градишка.

Говорећи о повртарској производњи, Ерцег је навео да је кромпир на подручју Градишке, Српца и Лакташа засијан на 950 хектара, те да се тренутно вади рани кромпир, а цијена му је лошија него ранијих година - од 18 до 20 фенинга по килограму.

Он је навео да је на подручју Лијевче поља засађено око 200 хетара лубеницом, чија је берба почела, уз тренутну откупну цијену од 25 фенинга по килограму.

Ерцег каже да је црвени прољећни лук повађен, цијена му је око 30 фенинга по килограму, док за десет до петнаест дана почиње вађење јарог лука.

Према његовим ријечима, на овом подручју је засађано око 150 хектара паприке, од чега у пластеницима 70 и на отвореном 80 хектара, а која се тренутно бере уз солидну цијену од 80 фенинга до једну КМ.

- Почела је берба и парадајза који је засађен на 50 хетара у пластеницима и 20 на отвореном, а цијена му је од 60 до 80 фенинга, што је доста ниска цијена. Лоша цијена од 25 фенинга је и раног краставца, који се тренутно бере, а засијан је на 10 хектара у пластеницима и 50 на отвореном - навео је Ерцег.

Он је додао да је касни купус у фази расађивања, те да је планирана садња на око 200 хектара, наводећи да је цијена раног купуса око 15 фенинга, што је веома ниско.